Sziasztok!

A Musikmesse 2011-en bemutatott érdekességek közül az elektronikus zenével foglalkozók körében nyilvánvalóan a legnagyobb érdeklődést a KORG új hordozható analóg szintetizátor és dobgép eszköze, a monotribe váltotta ki. Ez egyáltalán nem csoda, hiszen eme új modell a népszerű Electribe széria és a tavalyi év nagy kedvence, a monotron sajátosságait és előnyeit ötvözi egy kisméretű eszközbe varázsolva.

A monotribe hivatalos megnevezése KORG monotribe Analogue Ribbon Station. Az elnevezés utal egyrészt a hangképzés teljes analóg mivoltára, másrészt pedig a monotron-ból megismert ribbon controller meglétére is. Nos, az új monotribe-on valóban megtartották az érintéssel vezérelhető ribbon controller-t, de az eszköz vezérlése gyakorlatilag a klasszikus Electribe-stílusú step sequencer-rel folyik.

 

 

A monotribe feszültségvezérelt oszcillátora (VCO) fűrészfog-, háromszög-, illetve négyszögjelet képes létrehozni, emellett zajgenerátorral is rendelkezik. A valós analóg áramköri kiépítésnek hála igencsak meggyőző szintetizátor futamokat hozhatunk létre a monotribe-bal, elődjéhez, a monotron-hoz hasonlóan. Természetesen ezt a jelet a analóg LFO segítségével sokféleképpen tehetjük érdekessé. Lehetőségünk nyílik az LFO sebességének (Speed), intenzitásának (Depth), alakjának (Shape), valami megszólalási módjának (Mode) beállítására is, valamint az is állítható, hogy az LFO a hangképző oszcillátort modulálja, vagy a VCF filtert, esetleg mindkettőt egyszerre (Target Switch).

A dobhangok képzéséről 3 részes analóg áramköri kiépítés gondoskodik. A nyolcvanas években, amikor elterjedt a dobgépek használata, gyakorlatilag a Kick, Snare és Hi-Hat hangok álltak az ütemcsiholók rendelkezésére. A klasszikus értelemben vett dobütemek gerince tehát ebből a három elemből állt - most 2011-ben ismét lehetőségünk nyílik egy valós analóg hangképzésű dobgép használatára! A monotribe-bal korhű vintage és jövőbemutató hangzások egyaránt kikeverhetők.

Lássuk hát a groove-ok képzésének módját. A monotribe az utóbbi tíz év legnépszerűbb groove box koncepciója, az Electribe széria sequencing tulajdonságait hordozza magában, érdekes és hasznos újításokkal körítve. Az Electribe-ból ismert step sequencer-rel meghatározhatjuk, hogy a három dobhang melyik leütéseken szólaljon meg, de ugyanilyen módon a szintetizátor leütéseket is beprogramozhatjuk lépésenként. Újdonság az Active Step és a Flux funkció is - előbbi segítségével megismételhetünk vagy kihagyhatunk lépéseket a programozott leütésekből, míg az utóbbi funkció révén olyan ritmikákat csempészhetünk szekvenciáinkba, melyek nincsenek szorosan a step sequencer grid-jéhez kötve, ezzel zeneibb megoldások hozhatók létre.

 

 

Hiba lenne említés nélkül hagyni az eszköz Auto-Tuning funkcióját, mely az analóg hangképzéskor oly gyakran fellépő problémát, a hangoláskor hangnemből el-elcsúszó beállításokat hivatott kiküszöbölni. Segítségével tökéletesen hangnemben tartható az eszköz, nem lesznek hamis elhajlások, illetve a hőmérsékletre sem fog ilyen módon reagálni a monotribe hanggenerátora.

Végezetül essék pár szó a ribbon controller billentyűzetről, mely immáron három játszási móddal rendelkezik - ezek Key, Narrow Continuous Mode, Wide Continuous Mode névre hallgatnak. A Key kromatikus játékot biztosít, míg a Narrow mód kitartások és hosszabb glide-effektusok létrehozására alkalmas. A Wide Continuous Mode-dal hat oktáv terjedelemben hozhatunk létre drámai szintetizátor effektusokat. Tekintsétek meg a hivatalos KORG bemutató videót! Jó szórakozást!

 

 


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr592812548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korgcsa 2011.04.13. 11:48:39

Hát én kíváncsian várok valami konstruktívabb, értelmesebb bemutatót, mert eddig még a hivatalos beharangozók is értelmetlen, nagyon rossz, tisztátalan és használhatatlan hangkikeveréseket mutattak be. Az Active Step bemutatása pedig ujjrángatással inkább kifejezetten idegesítő, mint csábító :-)

Azért ezt láttuk már korábban a monotronnál is, hogy készültek sokkal jobb bemutatóvideók, mint a official :-)

STBlog 2011.04.13. 15:03:42

@korgcsa: Helló Csaba!

Való igaz, az eddig felbukkant felvételek és a hivatalos bemutatók sem árulnak el igazán sokat a monotribe valós lehetőségeiről. Annyi biztos, hogy az analóg zörejkeltéssel nem lesz gond, de azért egy jól összerakott, átgondolt pattern-t igazán megérdemelt volna a sok érdeklődő..

Reményeink szerint nemsokára pár példány eljut majd a megfelelő fanatikus kezek közé, és ők majd valóban kezelésbe veszik a monotribe-ot (és ezt reméljük, meg is osztják majd a nagyközönséggel).

üdvözlettel, korg.blog.hu

korgcsa 2011.04.14. 10:07:53

Pontosan erre gondoltam én is :-) Szóval majd én is várom a fanatikusok munkáit :-)
süti beállítások módosítása