Üdvözlet minden kedves olvasónak!

A tavalyi évben megjelent KORG iPad App-ok a várakozásoknak megfelelően számos felhasználó érdeklődését felkeltették, sőt, mi több, sokan épp az iElectribe, vagy az iMS-20 megjelenése miatt döntöttek az Apple iPad beszerzése mellett. Az Electribe széria tagjait vélhetően nem kell bemutatnunk Nektek - a KORG groove box modelljeit összefogó széria osztatlan sikert aratott egészen az első modellek megjelenése óta.
 

 

Anno az ER-1 - EA-1 párosítás jelentett igazi áttörést, mely modellek az ES-1 sampling dobgéppel megspékelve teljes értékű elektronikus zenei rendszert alkottak - adott volt az analóg dob hangképzés, a teljes értékű analóg modellező hangképzés, illetve a hangminta alapú, dobgép koncepción nyugvó munkamódszer. Ezen sikeres modellek továbbfejlesztett és számos hasznos funkcióval kibővített változatai voltak az ESX-1, illetve az EMX-1 modellek, melyeknek a tavalyi évben megjelentek a felújított, immáron SD-kártyát kezelő változatai, ESX-1 SD, illetve EMX-1 SD néven. A rövid nosztalgiázást és áttekintést itt be is fejezzük, és bejegyzésünket egyúttal a közkedvelt Electribe széria legújabb fejlesztésével , az iElectribe-bal kapcsolatos érdekességgel folytatjuk.
 

Régebbi cikkeinkben már beszámoltunk a KORG iPad-re készült App-jairól, melyekről pár videót is láthattatok már. Ezúttal egy olyan felvételt szeretnénk megmutatni, melyen a KORG iElectribe névre hallgató iPad App-ja egy valós KORG Electribe ER-1 mkII modellel kerül párhuzamosan megszólaltatásra a videó elején. Aki tehát a valós eszköz, és annak iPad készült digitális leképezése közötti hangzásbéli különbségre kíváncsi, annak érdemes megtekintetnie ezt a rövid kis bemutató felvételt, mely nem más keze munkáját dicséri, mint a japán Denkitribe-ét, akinek az utóbbi időben számos munkáját közzétettük blogjaink hasábjain.
 

 

Denkitribe felvételeit azért preferáljuk, mert az utóbbi időben a neten fellelhető, KORG eszközökkel foglalkozó videók közül ő publikálta a leginkább informatív, és érdekesnek minősülő anyagokat. Aki nem tudná, nem csupán egy lelkes hobbistáról van szó, Denkitribe ugyanis hivatásos viszonyban van a japán anyacéggel, többek között ő hozta létre a legújabb Electribe modellekben hallható preset dalok és patternek tetemes részét.

Az alábbi videón egy robotikus pattern-t hallhatunk, melyen megfigyelhető az Electribe széria sequencer-ének jellegzetes swing beállítása is, mellyel könnyedén nyakatekert groove-okat hozhatunk létre a szóban forgó eszközökkel. További érdekes megoldásokra ösztökél a beépített effektek, köztük a Delay effekt használatának lehetősége, melyet használhatunk BPM-re szinkronizálva, illetve attól függetlenül is. A BPM-től független használat esetén chorus-szerű, illetve teljesen szétcsúszott késleltetésű effektus is létrehozható. Hiba lenne említés nélkül hagyni az ún. Decimator effektust, melyet a modernebb vonulatokat képviselő producerek előszeretettel használnak gépiesebb megközelítésű zenék életre hívására.

 

 

Természetesen néminemű különbség azért adódik a valós eszköz, illetve az iElectribe között. Például a KORG ER-1 mkII modellen független effektként szerepel a Tempo Delay, míg az iPad verzión a válaszható effektek egyikét adja. Az iPad-es megfelelő természetesen az érintőképernyős használat miatt kissé eltér a valós modelltől, de számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt kitűnő választás lehet bármely elektronikus muzsikával foglalkozó felhasználónak - ilyen például a könnyen kezelhető legördülő menü, melyből gyorsan hívhatjuk elő már elmentett pattern-jeinket.

 

Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr482774621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása