Üdv minden kedves olvasónknak!

A minden eddiginél tökéletesebb, részletgazdagabb felvételek készítésére alkalmas DSD technológiát egyre többek kezdik felismerni és alkalmazni. Természetesen a KORG is nagy támogatója és fejlesztője ennek a területnek. Elég megemlíteni csak az MR-szériás felvevőket, legyen szó az 1-2 évvel ezelőtt megjelent rack-ekről, vagy épp az MR-2 hordozható felvevőről. Az említett eszközök mind e forradalmi technológiára épülnek.

 

 

 

Az AudioGate-tel a KORG az 1 bit-es rögzítés, illetve a DSD technológiával készült felvételek hallgatásának népszerűsítését kívánta elérni. Ennek elősegítésére ingyenessé tette a szóban forgó alkalmazást, melynek segítségével könnyedén tölthetünk le és élvezhetünk DSD-technológiával rögzített koncerteket és egyéb zenei műsorokat.

A Keyboardmag.com e havi számában is szó esik erről a témáról - Vijay Iyer, a neves jazz zongorista kifejezetten az 1-bit DSD technológia előnyeinek bemutatása céljából készített el egy zongora felvételt. A megszokott csúcsminőségű felvételi folyamatokkal való összehasonlítás céljából nem csak a DSD-technológiával rögzítették a kérdéses felvételt, hanem egy Otari 24-sávos professzionális orsós magnón, valamint CD-minőségben, 24bit/44.1kHz mintavételi frekvencián is, az összehasonlítás végett.

 

 

A különböző technológiákkal készített felvételeket ezután csukott szemmel hallgatták végig, anélkül, hogy tudomásuk lenne arról, hogy melyik készült a DSD-technológiával: nem túl meglepő módon az 1 bit-es felvételt találták a legkellemesebbnek. A DSD technológia, szemben a hagyományosnak mondható digitális rögzítéssel, 2,8 milliószor mintavételez egy másodperc alatt, és ha a következő mintavételezés elérte az előző amplitúdó-szintjét, 1-et ír be, ha nem, akkor 0-át. Ez a technológia sokkal inkább megőrzi az eredeti hanganyag dinamikáját - a hagyományos digitális rögzítési módszerekkel szemben a DSD technológiával a halk szekciók is megőrzik részletgazdag mivoltukat.

A keyboardmag.com a DSD-file-ok hallgatására elsősorban a KORG MR-szériás termékeit ajánlja. Ahhoz, hogy a DSD által nyújtott kristálytiszta hangminőséget teljes mértékben élvezni tudjuk, egy azokat változatlan formában lejátszani képes DSD-eszköz is szükségeltetik. Azonban az ingyenesen letölthető KORG AudioGate (katt IDE) szoftverrel a hagyományos rendszerrel rendelkezők is élvezhetik az egy bit-es technológia gyönyöreit - a DSD-vel rögzített hanganyagok visszakonvertálva is jóval meggyőzőbben szólnak, mint hagyományos CD-minőségű társaik.

Vijay Iyer 1 bit-es technológiával rögzített zongoraszólója meghallgatható IDE kattinva

 


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr653041672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása