Sziasztok!

Ha visszatekintünk a KORG múltjára, bizony sok-sok olyan eszközzel találkozhatunk, mely megjelenésével alapjaiban megváltoztatta a zenei irányzatok alakulását. A gyártó mindig is élen járt az innovatív hangszíneket és lehetőségeket kínáló eszközök piacra dobásában, és ez a mai napig igaz. Azt is le kell, hogy szögezzük ugyanakkor, hogy a sokszor akár tíz-húsz évvel ezelőtt megjelentetett hangszereket a mai napig nem sikerült hangzás tekintetében felülmúlni egyik hangszeróriásnak sem, legyen szó bármilyen eget rengető újításról.

Új cikksorozatunkban olyan klasszikus KORG modellekkel fogunk foglalkozni, melyek megjelenésükkor a maguk nemében páratlan lehetőségeket kínáltak az újításra éhes felhasználóknak. Ebbe a kategóriába esik a Wavestation is, mely több verzióban került bemutatásra, először billentyűs formátumban, 1990-ben.

 

w11.jpg

 

A Wavestation a maga korában lehengerlőnek számító technológiákon alapul.  Habár az elgondolás nem volt teljes mértékben újnak mondható, mert már a Sequential Circuits  az 1986-ban bemutatott Prophet VS modelljében alkalmazta a vektor szintézis névre hallgató hangképzési megközelítést, a világ zenésztársadalma kitörő lelkesedéssel fogadta a KORG által bemutatott Wavestation-t, illetve annak ígéretes hangszínpalettáját. 

Annak ellenére, hogy a Wavestation-ben nem volt beépített szekvenszer, az eszköz képes volt egy gombnyomásra is hosszú, folyamatosan változó, több hangforrásból összeálló hangtextúrákat, ún. wave szekvenciákat ontani magából, melyből adódóan hamar a dús, változatos hangzásokat kedvelő zenészek szívébe zárta magát. 

A Wavestation által kínált hangok között nem csak hosszú, elnyújtott aláfestő hangokat találhattunk, hanem ritmikai szekvenciákat is, melyekkel akár filmzenei hatásokat is elérhettünk. Maga a Wave Sequencing lényege a PCM hullámformák meghatározott sorrendű, egymás után történő lejátszása volt. A Wavestation-ben az említett vektor szintézis (több, tipikusan kettő vagy négy hangforrás között joystick-kal való váltás) párosult a wave sequencing-gel, így a két technológia házasításával eddig nem hallott hangzásokat érhettek el a Wavestation-nel az újszerű hatásokra éhes felhasználók.

Az első modell az 1990-ben bemutatott Wavestation volt, mely 2MB-os hangkészlettel rendelkezett, és 61-billentyűs kiszerelésben volt kapható. A vektor szintézis valós idejű kezelésére egy joystick-ot helyeztek el az eszközön, mellyel a négy oszcillátor keverési arányait menet közben kedvükre változtathatták a felhasználók. A hangkészletre főleg a nyolcvanas évek klasszikus szintetizátoraiból kölcsönzött hullámformák voltak a jellemzők. A  szakmában elismerő véleményeket váltott ki, többek között a Keyboard Magazine 'Hardware of the year' címét is elnyerte.

Ezt követte a Wavestation EX 1991-ben, melyet a felhasználói véleményeket figyelembe véve adott ki a KORG. Ez a modell már 4 MB hangkészlettel rendelkezett, és 119 új mintával bővült, köztük akusztikus zongora és dob hangszínekkel. Emellett nyolc új effekt algoritmussal is gazdagodott a második verzió. 

 

Korg_Wavestation_AD_front.png

 

Ugyanebben az évben dobta piacra a KORG a Wavestation A/D-t, az eszköz rack-es verzióját, mely a rack formátum mellett egyéb érdekes újításokkal is rendelkezett: a szintézis folyamatába immár külső analóg jelet is bevonhattunk, hála az eszközbe integrált sztereó analóg bemenetnek. Az így bekötött jelet már átengedhettük a Wavestation A/D effektprocesszorán filterezés és moduláció céljából. Az A/D verzió egy RAM bankkal is bővült.

Az ezt követő utolsó hardware fejlesztés a Wavestation SR volt, melyet a KORG 1993-ban dobott piacra. Ez a modell az A/D egyszerűsített, 1U formátumú verziója volt, mely nélkülözte az előző modellre jellemző sztereó analóg bemenetet, az előlapon elhelyezett joystick-ot, valamint a kezelőfelületi gombok nagy részét. Ez a verzió inkább preszet hangmodulnak volt mondható, mintsem teljes értékű hangszernek; bonyadalmas kezelése miatt kevésbé terjedt el a felhasználók között. 

 

wave klc.jpg

 

Az első modell megjelenése után tizennégy évvel a KORG a Legacy Collection virtuális hangszer sorozat keretében dobta piacra a Wavestation szoftveres verzióját. A 2004-ben debütált KLC verzió már az összes, a Wavestation-höz kiadott ROM expansion kártyán található hangszínt is tartalmazta. A stúdiótechnikai trendek átalakulásának megfelelően tehát a Wavestation is idomult a domináns PC- , illetve MAC-alapú környezethez, így utolsó kiadott verziója már számítógép-alapú. Előny, hogy a KLC-verziónál az ínyenceknek nem kell vadászniuk a manapság már ritkaságszámba menő expansion kártyák után, ha valamelyik nem gyári hangszínre fáj a foguk. Aki pedig minden áron a hardware verzióra esküszik, annak marad a használt piacon való felderítőmunka. 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr94680798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása