Sziasztok!

Cikksorozatunk legújabb részének alapjául ezúttal egy preszet hangszíneket felvonultató KORG modell szolgált, mely a hangzatos KORG 900PS nevet viseli. A 900PS 1975-ben került bemutatásra - a korabeli billentyűsök számára kézenfekvő megoldásnak bizonyult a maga 29 preszet hangszínével. Aki az analóg hanggenerátorokkal való kísérletezgetés helyett inkább magára a játékra kívánta fektetni a figyelmet, mindezt muzsikálásra kész analóg hangszínekkel, annak felüdülést jelentett a KORG 900PS modellje.

 

900ps_2.jpg

Kép: matrixsynth.com

 

A KORG első generációs monofón szintetizátor családjának e tagja kiváló analóg hangszíneket, köztük basszusokat, akusztikus hangszer emulációkat, valamint különböző zaj típusokat is tartalmazott. Összességét tekintve a 900PS által kínált felhozatal nem rázta meg különösebben a világot, de ettől függetlenül a kínálatban fellelhető hangszínek között bőven akadt olyan, mely gyorsan az akkori felhasználók szívébe lopta magát.  

A 900PS a huszonkilenc preszet hangszínen felül más hangképzési lehetőségeket nem, viszont effektezési opciót annál többet nyújtott a felhasználó számára. Ezek között megtalálható volt a vibrato, a repeat, illetve a harmonics funkció is. A portamento állításának lehetősége is adott volt a 900PS-felhasználók számára. A 900PS piacra dobásával a KORG tulajdonképpen felvette a kesztyűt más szintetizátor óriásokkal (Roland, ARP), akik a nyomásérzékeny működésre helyezték a hangsúlyt az akkoriban debütált modelljeikkel. Erre utal a modell nevében található PS (pressure-sensitive) rövidítés is.

 

 

900ps.jpg

 

Kép: matrixsynth.com

Külön érdekesség, hogy az akkoriban újdonságszámba menő technológiát a KORG végső soron nem a billentyűk nyomásérzékennyé tételével oldotta meg, hanem egy speciális, ún. touchbar-ral, mely tulajdonképpen egy, a billentyűzet teljes hosszának megfelelő méretű sín volt, melynek megnyomásával voltak vezérelhetők az alábbi paraméterek: Repeat, Forte, Pitch, Vibrato, Portamento.

Ha maga az egyoszcillátoros kialakítás miatt nem is, de a jótékony hatású effekteknek hála a 900PS végső soron egy jól használható eszköz volt, mely a preszet hangszínek mellett pár extra hangképzési opciót (White Noise, Scale Noise, Harmonics I, Harmonics II, Harmonics III) is kínált arra az esetre, ha mégis a kreatívabb vonalat követnénk. Az eszköz természetesen analóg filterrel is rendelkezett. A VCF vágási frekvenciáját a Traveller paraméterrel állíthattuk. Az analóg filter használatával és a megfelelő preszetek kiválasztásával dús basszus futamok életre hívására is több, mint alkalmas volt e modell. Használt piaci árát tekintve nem sorolható a legfelkapottabb vintage kincsek közé, de pont ebből adódóan néha-néha egészen korrekt áron juthat hozzá a klasszikus modellekre éhező hangszer fanatikus.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr104739793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása