Üdv mindenkinek!

A microKORG XL+ és a csodás színekben pompázó új verziók megjelenése kapcsán elkezdtünk körülnézni a világhálón, és egy igazán érdekes csemegére bukkantunk: Neil Cicierega nem akármilyen ötlettel állt elő és valósította meg - a KORG egyik legnépszerűbb virtuál-analóg szintetizátorát némi házilag lebonyolított barkácsolással keytar hangszerré alakította!

 

tumblr_lmhv87tFdA1qzdfl4.jpg

Kép: Neil Cicierega Tumblr

 

Az átalakuláshoz persze szükség volt némi tapasztalatra és kézügyességre egyaránt. Első körben, a hangszer szétszerelését követően az eszköz borítása és a billentyűk is szép királykék színt kaptak, mely már önmagában megérne egy misét. De természetesen ez még csak a kezdet volt!

A házi mod alapelképzelése egy gitár nyak, valamint a ráépített SoftPot érzékelő utólagos felszerelése volt, melyet -mint arról a lenti képek is árulkodnak- kifogástalanul hajtott végre a moddingra éhes testvérpár. Elnézve a komponenseket, az alap összetevők a költséget tekintve nem bizonyultak túl drágának, inkább az ötlet és megvalósítás mikéntje az, ami megfizethetetlen a Cicierega-féle microKORG XL keytar esetében.

A gondos szétszerelést és festést követően a testétől előzőleg megszabadított gitárnyak felületkezelése következett. A megfelelő átalakítások elvégzése után a nyak is tetszetős külsőt kapott, és felkerült rá az eszköz lényegi technikai összetevőjének számító, 400 mm (tehát a nyak majd teljes hosszának megfelelő méretű) hosszú SpectraSymbol SoftPot érzékelő, mely a menet közben kiszerelt pitch-bend kerék kontaktusaihoz egy 6.3mm-es jack aljzaton keresztül három extra vezetékkel csatlakozik.

Az így kialakított, gitárnyakra szerelt érzékelő segítségével vad hangmagasság hajlításokat hajthatunk végre a színpadon tett hatásvadász mozdulatokkal. Az átalakulás teljes menetét fotókkal illusztrálva megtaláljátok Neil Cicierega Tumblr oldalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr904793155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vectorizer 2012.09.21. 16:32:10

Nem semmi a srác! mikorra várható KORGéktól a sorozatgyártás? :)))) ez a kék amúgy sokkal jobban néz ki, mint az új színű verziók ...

STBlog 2012.09.21. 16:44:27

A királykék ház és billentyűk tényleg nagyon szépre sikeredtek! Sajnos egyenlőre még be kell érnünk a hagyományos asztali billentyűs kivitellel.. szerencsére Neil Cicierega Tumblr oldalán (linket a bejegyzésben találsz) részletesen olvashatsz az átalakítás összes lépéséről, sőt, mi több, fotókkal is illusztrálta, hogy mindez hogyan is zajlott. A beszámolót elnézve némi kézügyesség és elektronikában való jártasság, valamint megfelelő szerszámok és alapanyagok birtokában egyáltalán nem lehetetlen házilag megvalósítani az átalakítást (természetesen csak saját felelősségre :-))...
süti beállítások módosítása