Otthon is dolgozó zeneszerzőként és színpadon is álló billentyűsként sok fejtörést okozott, hogy milyen hangszermegoldást válasszak, mely az újabb kihívásoknak és a saját igényeimnek is hosszú távon megfelel.

Természetesen gondolkodtam arról, hogy számítógépen futó szoftverhangszereket és egy-két MIDI-billentyűzetet, master keyboardot használjak. Végül letettem erről, mert bár komoly megoldások léteznek, úgy gondoltam, egy ilyen rendszer mégsem kifejezetten a zenélésre készült, komoly hibalehetőségek forrása lehet, ami elsősorban a koncertezésnél jelent nagy gondot. Nem akartam igazán laptopot sem színpadra vinni (bár a MacBook Pro jól mutat :-) ).

Más lehetőség több célszintetizátor beszerzése. Ez az alapvető billentyűs feladatokat tekintve is legalább 2, de inkább 3 hangszer, vagy még több. Egy ilyen hangszerpark sem szállítható és kezelhető könnyen, és a lehetőségei is végesek - de legalább jól néz ki.

Végül eljutunk a profi workstation kategóriához, amelyben csak néhány modell versenyez. Bár vannak közöttük figyelemreméltó példányok, az abszolút győztes a Korg OASYS. Ez a hangminőség verhetetlen, ilyen oszcillátorok máshol nincsenek. A rendszer nyitott és fejlődik, már több szintézisfajtát készítettek hozzá, amiket használva tulajdonképpen egy-egy újabb hangszerünk lesz - jelenleg már 7 ilyen van (ebből 4 alaptartozék, a többi opció). A hangszer gyönyörű és kényelmesen kezelhető, csak bedugjuk a konnektorba és akkorát és olyat "rúg" a kimeneten, hogy minden még rendesen halló zenésznek és hangmérnöknek leesik az álla.

Az OASYS kapcsán érthetően mindig felmerül a kérdés, hogy mint a legdrágább workstation, vajon megéri-e az árát. Erre a válasz az, hogy mindenkinek saját szempontjai szerint kell megvizsgálni a részleteket, és eldönteni, hogy megéri-e neki rákölteni ezt az összeget. Ahogy említettem, a funkciók, azok minősége és integráltsága egyedülálló. A tapasztalat szerint aki megvette, nem bánta meg, sőt, a kiadást szinte azonnal elfelejtve (!) folyamatosan élvezettel használja a hangszert. A személyes véleményem az, hogy IGEN, megéri. Nem győzök betelni a hangzásával. A rengeteg hangszín közül a kedvenceinket megjelölhetjük egy "Favorite" kapcsolóval. Elkezdtem tehát végigpróbálni a gyári hangszíneket, hogy kiválasszam a legjobbakat. Egy idő után azt vettem észre, hogy majdnem mindegyiket megjelölöm, szinte nincs is olyan, amit kihagyok - annyira jók. Sőt, olyan meglepő véleményt is hallottam már, hogy az OASYS "üresen", a gyári beállítások nélkül is megérné az árát. Szerencsére tele van jobbnál jobb hangszínekkel, és a gyakorlatban mindenki azért dönt mellette, mert azonnal beleszeret a Nagy Meglepetésbe, a hangzásába. (Vigyázat: függőséget okoz! :-) )

Néhány méltán híres zenész is az OASYS-t választotta, nem véletlenül.

A hangszerről minden fontos információ megtalálható az interneten. A Korg amerikai weboldalán az "ABOUT THE PRODUCT / Video" pontra kattintva láthatjuk a legjobb videobemutatókat. Továbbá ott ki is próbálhatjuk az OASYS kezelőfelületét - a számítógépünkön. Stephen Kay készítette a Virtual GUI nevű Flash-változatot, amin érzékelhetjük, körülbelül milyen lehet a gombokat nyomkodva navigálni az érintőképernyőn:




Ahhoz sem kell sokat utazni, hogy személyesen láthassuk az OASYS-t: a KORG.hu ZóNA bemutatótermében (Hangáruház, 1107 Budapest, Fogadó u. 3., tel: +36-1-431-9005), illetve kereskedelmi partnereinek üzleteiben is kipróbálható.

Janca Ákos
multi-instrumentalista zenész, zeneszerző
www.futureplant.info

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr42324572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása