Sziasztok!

A KORG közkedvelt KAOSS szériájának legújabb tagjáról már több ízben is olvashattatok blogjaink hasábjain. Liveact.blog.hu-s bejegyzéseinkben több, az eszközt bemutató felvételt is mellékeltünk, sőt, mi több, ráleltünk az első dán KP QUAD-tulaj által készített videóra is, melyen a promóciós videók után egy valós felhasználó szemszögéből is láthattuk az új eszközt.

 

 

A Kaoss Pad modellek mára az egyik legnépszerűbb DJ-orientált effektprocesszorrá nőtték ki magukat, az általuk nyújtott X-Y felületen való paraméter szabályozás dinamikus és látványos előadásmódot tesz lehetővé. A Kaoss Pad 3 után a KORG nemrég előrukkolt a KP QUAD-dal, mely több újítást is tartalmaz az előző modellekhez képest.

Arról vitatkozhatnánk, hogy mi számít jelentősebbnek a KAOSS PAD QUAD által nyújtott új funkciók közül: az egyszerre használható négy effekt, a Freeze funkció, vagy épp az új algoritmusok (Vinyl Break, Ducking Compressor) egyike.. mindenesetre a felsorolt újdonságok effektezési lehetőségek sorát kínálják a felhasználóknak.

Így hát nem is csoda, hogy igen nagy érdeklődés övezte eddig az új KAOSS modellt - részben elődei népszerűsége folytán, részben pedig a beharangozott új funkciók és tulajdonságok miatt. Mi is nagy kíváncsisággal vártuk, milyen is lehet élőben játszadozni négy minőségi KAOSS effekt algoritmussal egyszerre, pláne úgy, hogy egy-egy jól eltalált beállítást 'befagyaszthatunk' a Freeze gomb segítségével.

 

Nos, az érdeklődők nagy örömére már hazánkban is megtapasztalható a KAOSS PAD QUAD élmény - olyannyira, hogy a Hangfesztiválra ellátogatók már ki is próbálhatták élesben. Mi is megtettük. A looping igen meggyőzően kivitelezhető az eszközzel - a tempó beállítására manuális módon, illetve az Auto-BPM funkciót használva nyílik lehetőségünk. Egyéb KORG eszközökkel használva nincs szükség automatikus BPM detektálásra, ugyanis kézileg egyeztetve a tempót, a KP QUAD kiváló fut együtt példának okáért az Electribe modellek bármelyikével.

 

 

Egy Electribe SX-1 sampler groovebox sávjait eresztettük át a Hangáruházban az új KP QUAD-on. A kézi tempó egyeztetés után kiválóan tudtunk loop-olni, delay-ezni, tehát nem jelentett gondot a BPM-alapú algoritmusok pontos használata. A KAOSS széria elődeihez hűen számos egyéb, jól használható effektet is találunk a QUAD-ban. A megszokott, minden valamire való effekt eszközben fellelhető flanger, phaser effektek megállták a helyüket, a Tape Echo effekt más KORG effektprocesszorokból már ismert módon szuperált, és a zengető (Reverb) algoritmus és annak variánsai is jól használhatóak.

 

Külsejét tekintve pár szempontból szakítottak a KORG tervezői az előző KAOSS modellek ismertetőjegyeivel, így az eszköz alakja kissé eltér a megszokottól, és maga a kivitelezés is könyedebb. A gombok elhelyezése logikus, jól átlátható. Ha már a külső jegyeknél tartunk, hiba lenne említés nélkül hagyni az impozáns színekben pompázó felújított KAOSS X-Y felületet. Nos, a KORG igéretéhez híven igencsak látványos a KP QUAD használat közben, hála az említett harsány színeknek. Persze ne feledjük, hogy a performansz látványossága fontosság szempontjából eltörpül a nyújtott hangzásélmény minősége mellett, ettől függetlenül a hatásvadász megközelítésű előadók nagyon fogják csípni az új KAOSS modellt.

A KAOSS stílusú effektezést kedvelők egyrészt négy effektet használhatnak egyszerre, másrészt pedig nem jelent többé gondot az, hogy hogyan is tartható meg egy-egy az X-Y felületen jól eltalált paraméter állás. A Freeze funkcióval könnyedén rögzíthetjük az adott pillanatra jellemző paraméter értékeket, majd ezután a másik három effekttel tovább finomíthatjuk a hangzást. Hamarosan a viszonteladóknál is elérhető lesz a KP QUAD, addig is, ha ellátogattok a Hangáruházba, ott magatok is kipróbálhatjátok a KORG új dinamikus effektprocesszorát!

 


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr202906984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása