Üdv minden kedves olvasónknak!

A monotron továbbfejlesztett utódja, a monotribe beharangozását követően nagy port kavart az elektronikus zenét készítők körében. Ez nem is csoda, hiszen a napjainkban szinte egyeduralkodó digitális hangképzésű eszköz-dömping ellenére azért sokan vannak, akik még emlékeznek a nyolcvanas évekre oly jellemző analóg eszközökre, és azok emberi fülre gyakorolt jótékony hatására :). A KORG-nál ezt pontosan tudták, amikor megalkották első körben a monotron-t, mely igazán pénztárcabarát áron kínált valós áramköri megoldások révén igazi analóg hangzást, igaz, szekvenszer és minden egyéb extra nélkülözésével.

 

 

A kreatív felhasználóknak persze ez nem jelentett gondot, és számos módszerrel hidalták át a monotron pofonegyszerű kialakításából adódó technikai akadályokat - láttunk példát mikrokontrollerrel megvalósított szekvenszer modding-ra, CV-gate átalakítóra, Arduino-centrikus megoldásokra, de az elektronikai szaktudással nem rendelkezők részéről is számos okos ötlet érkezett a kreatív felhasználásra, nem beszélve arról, hogy milyen hatásos is maga a monotron analóg filterként alkalmazva (hála az AUX bemenetnek).

No de a fenti tényekről már sokszor esett szó; jelen cikkünkben a Sonic State munkatársai által elkészített újabb videót szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, melyben a szokásos két felvonásos tesztelési procedúra első felét láthatjátok - a kicsomagolás és az eszköz szemrevételezése után azért némi betekintést is nyerhetünk a monotribe sound-jába. Az eddig megjelent hivatalos bemutató és a MusikMESSE 2011 kiállításon készült felvételeket középszerű minőségű audio jellemezte, így nem igazán nyújtottak rálátást arra, hogy valóban mire is számíthat a sok érdeklődő az eszköz hangzását illetően.

Hiánypótlóként tekintsétek meg az alább Sonic State felvételt, melyen hallható a szupergyors VCO és LFO viselkedése némi old school pattern formájában, illetve a Filter Cutoff viselkedése és a Noise hozzáadásának hatása is megfigyelhető. A dob part-ok viselkedésére is kapunk némi rálátást, de gyorsan hozzátesszük, hogy ez csak egyfajta teaser a Sonic State részéről - a teljes tesztanyag nemsokára várható, azonban érdemes lesz majd megtekinteni, mert eddig valóban nem találkoztunk olyan felvétellel, ahol igazán megtapasztalhattuk volna a monotribe által nyújtott lehetőségeket. Vélhetőleg az új funkciók (Active Step, Flux) is górcső alá kerülnek; a tesztet végző munkatárs pedig az alábbi oldalon, komment formájában örömmel fogadja az esetleges kérdéseket, melyekre választ szeretnétek kapni a következő videóban.

 


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr892916809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása