Sziasztok!

A lelkes modderek most sem pihennek - nemrég láthattunk már extra BD decay potméterrel ellátott monotribe-ot, most pedig elérkezett a megváltás ideje a klasszikus stúdió összeköttetéseket használók számára. Gameboygenius jóvoltából némi elektronikai szaktudással MIDI-vel vezérelhetővé alakítható ugyanis a monotribe.

 

 

Habár a szinkronozásra gyárilag a Sync ki- és bemenetekkel biztosít lehetőséget a KORG (melyet akár számítógépünk hangkártyájának egy kimenetére való triggerjel kiküldésével is megvalósíthatunk), egy MIDI ki- és bemenet mindenképpen megkönnyíti a felhasználók életét.

A MIDI-vel való használat lehetőségét az tette lehetővé, hogy a monotribe-ban használt Toshiba TMPM332FWUG típusú mikrokontroller alkalmas MIDI üzenetek küldésére és fogadására. A csatlakozást utólagosan létrehozva nem marad más hátra, mint hogy MIDI hangmodulként alkalmazzuk az eszközt. Ez azt jelenti, hogy a valós analóg áramköri kialakítás révén egy remek analóg szintetizátor modult kapunk, mely számtalan különböző hangzás létrehozására alkalmas, de kiváltképp hatásos fegyvere lehet bármely techno, industrial kompozíciónak. A klasszikus acid hangzás fanatikusai imádni fogják a monotribe-ot!

A felvételen kétféle módon kerül használatra a MIDI-vel megbolondított monotribe: elsőként a klasszikus TB-hangzásra hajazó módon, acid bassline-t játszik a beérkező MIDI leütések hatására, ekkor a filtert kedvünkre csavargathatjuk. A második alkalmazott mód már sokkal komplexebb - itt arról van szó, hogy a monotribe automatizálható paramétereinek mindegyikét kihasználva szólalnak meg a dal különböző elemei (például a kick is a monotribe szintetizátor részlegével lett létrehozva).

A paraméterek viselkedését és egymásra hatását kitapasztalva hozhatók létre a videón is hallható árnyalt változások. A monotribe ily módon tehát alkalmazható akár teljes dalok létrehozására is - bár a videó szerzője hozzáteszi, hogy ez a módszer nem tartozik a legpraktikusabb felhasználási módok közé, vélhetően a paraméter beállítások egzakt értékeinek megtalálásának és megfelelő helyre való beprogramozásának időigényessége miatt. Mindenesetre kiváltképp érdekfeszítő az új mod, melyet Gameboygenius gondolt ki és valósított meg.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr413155241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása