Üdv minden kedves olvasónknak!

Cikksorozatunk harmadik részében újabb KORG hangszerekkel operáló előadó hírességeket mutatunk be. Előző cikkeinkben már olvashattatok Beardyman-ről, The Hacker-ről, valamint az Orbital-ról is. Ezúttal (ismételten olvasónktól, TetraB-tól kapott listából csemegézve) a KMFDM-ről ejtünk pár szót.

KMFDM

A KMFDM (Kein Mehrheit Für Die Mitleid) az industrial világának egyik vitathatatlan gyöngyszeme. A német Sascha Konietzko által alapított formáció a stílus egyik legismertebb képviselője, mely az agresszív, lendületes gitárszólamokat vad elektronikus ütemekkel, valamint menetelésre késztető vokálokkal tálalja mai napig világszerte teltházas koncerteken.

A KMFDM eredetileg egy kiállítás apropójából létrehozott performansszal induló karrierje hamar kezdett felfelé ívelni - kezdetben underground körökben terjedtek munkáik, főleg kazettákon, a hamburgi klubok és bárok hallgatósága között. Az 1984-ben rögzített első album, az Opium alapozta meg a banda hírnevét. Ezt követően az 1986-ban megjelenő What do you know, Deutschland? albumuktól volt hangos a zenei világ. Ezen album borítója vált később a formáció kvázi szimbólumává: a dobverős figura a KMFDM fentebb említett, legelső performanszára utal, melyen Konietzo öt basszusgitárt vett kezelésbe, míg társa, Udo Strum szintetizátorral, négy lengyel szénbányász pedig dobbal kísérte játékát.
 

1988-as, Don't Blow Your Top című albumuk a megjelenést követően már túlívelt a hamburgi underground szcénán, és a tengerentúlon is felkeltette a zenei világ érdeklődését. Ezidőtájt kezdődtek meg amerikai előadókkal való kollaborációik, melyek egészen odáig fejlődtek, hogy az alapító Konietzko 1991-ben Chicago-ba költözött, ahol formációjával hamar bekerült a helyi, igen erős industrial szcénába. A helyi Wax Trax! Records kiadóval való együttműködés eredményeképp további ismertségre tett szert a KMFDM, és nagy svunggal rögzítették albumaikat egymás után. A formáció mind színpadon, mind pedig stúdiómunkálatok terén is jeleskedett. Az ezt követő éveket produktivitás és egyre növekvő hírnév jellemezte.


A KMFDM 1994 derekán kezdett igazán a világhír felé tendálni. Ekkorra már kiterjedt amerikai közönséggel rendelkeztek, és eredeti hangzásukhoz mindvégig ragaszkodva voltak képesek igen széles körben közismertségre szert tenni. Egyik legismertebb daluk, a Juke Joint Jezebel a Bad Boys akcióvígjáték soundtrack-jében, valamint az akkori tinédzserek sokaságát rabul ejtő Mortal Kombat arcade akciójáték aláfestő zenéjeként is feltűnt.

A bandára igen jellemző volt a tagok konstans cseréje - hiba lenne említés nélkül hagyni a német dobos En Esch-t, illetve a brit énekes Raymond Watts-t, akik ugyan többször ki- és beléptek a formációba, mégis oszlopos és meghatározó tagjait képezik a KMFDM-nek.
 

Az industrial világ eme meghatározó bandája is előszeretettel alkalmazta mind stúdió, mind pedig élő felállásban a KORG hangszereit. A klasszikus hangzást tekintve a legendás KORG MS-20, valamint a KORG Mono/Poly szolgáltak a formáció fontos hangszereiül - az utánozhatatlan analóg hangképzés eme képviselői érthető módon gyakran alkalmazott eszközök voltak a KMFDM albumok elkészítése során. A bandára jellemző karakteres sound-ba kiválóan illett ez két hangszer. A leginkább régi időkre jellemző hangképzés az MS-20-szal valósult meg, míg a Mono/Poly a maga 4 VCO-jával (igény szerint 4 hangos polifón, illetve Unison módban gazdag megszólalást biztosító monofón hangszerként alkalmazva) tette a dolgát.

 

 

A KMFDM által használt eszközök sokaságában a KORG további, újabb megjelenésű modelljei is megtalálhatóak. Így további hangképzőként megjelent a felhozatalban a microKORG is, mely 2000-es évek elején kiváló alternatívát jelentett az MS2000 analóg modellező szintetizátorára. Igényes hangszínpalettájának köszönhetően nem is csoda, hogy bekerült a KMFDM hangarzenáljába. Színpadi és stúdió kontrollerként a KORG microKONTROL modelljét is alkalmazták, mely a hordozható kialakítás mellett dobpadokat, tóló- és tekerőpotikat is nyújtott a könnyű MIDI-vezérlés érdekében.

 

 

 

A KMFDM legújabb, Krank című felvétele - további KMFDM felvételhez katt IDE (KMFDM hivatalos Youtube-oldal)

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr463177319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása