Sziasztok!

Ígéretünkhöz híven folytatjuk az MR2-ről szóló mélyrehatóbb beszámolót. Előző bejegyzésünkben vázoltuk az alapproblémát, illetve ismertettük dióhéjban az 1-bites technológia előnyeit.

 

 

Most essék szó arról, hogy ha az MR2 mellett döntünk, milyen lehetőségeket kapunk audió sávjaink rögzítésére:

Az MR2-t elnézve rögtön szembetűnik az elektret X-X mikrofon, melyet fém rács véd. Ennek pozíciója 30 fokos lépésekben állítható, egészen 210 fokig, így számos különböző konfigurációban lehetőségünk nyílik felvételeink rögzítésére. Mivel már pusztán árkategóriáját tekintve is egy professzionális eszközről beszélünk, aggodalomra semmi ok: a beépített mikrofon teszi a dolgát, és nem hazudtolja meg az MR2 által kínált minőségi rögzítés tényét.

Több, egymástól független tesztleírás is bizonyítja, hogy az MR2 mikrofonja igen jó hangminőséget, az 1-bites rögzítés ideájához mérhető hangtisztaságot biztosít. Felmerül azonban a kérdés: mi van akkor, ha a technológiából adódó páratlanul tiszta A/D konverziót egy már megszokott, jól ismert mikrofon/preamp kombinációval kívánjuk használni, vagy épp nem mikrofon jelet, hanem egyéb tetszőleges audió sávot kívánunk rögzíteni az eszközzel?

Ennek semmi akadálya, hiszen az eszközön található mini-jack aljzat segítségével tetszőleges vonali szintű jelet is rögzíthetünk bármiféle minőségi tekintetében hozott kompromisszum nélkül. Ehhez mindössze a preampból kijövő jelet kell a megfelelő átalakítóval bevezetnünk az MR2 Line In aljzatába.

Az MR2 Line In bemenete miatt a KORG MR2 ideális választás lehet számos különböző felvételi szituációban és környezetben, legyen szó stúdióról vagy élő koncertekről, esetleg olyan kísérleti hangarzenál létrehozásáról, mely például egy film aláfestő textúráihoz szolgál majd alapanyagul.

Térjünk vissza kicsit a beépített mikrofonhoz. Az elektret X-Y mikrofon eltérő pozicionálása többféle tér-elrendezésű hangszer felállás rögzítését teszi lehetővé. Az említett 30 fokos lépésekben az eszköz jobb oldalán található állítócsavarral van lehetőségünk a megfelelő szög beállítására. A felvételi szituációkat elősegítendő az MR2-hőz két mini-állvány is jár, melynek segítségével könnyedén helyezhetjük fix pozícióba a rögzítőt, például interjúk készítésére. Innentől kezdve funkciók hada segíti a megfelelő hangrögzítést.

 

 

 

A bejövő jel optimalizálására mélyvágó filter, basszus EQ, beépített limiter, Auto-Gain Control (AGC), stereo enchancer áll rendelkezésre, melyek több, mint kiválóan végzik a dolgukat - segítségükkel már a rögzítőben olyan kifogástalan minőségű hanganyagok hozhatók létre, melyek a számítógépre való áttöltés után az eszközzel szorosan együttműködő AudioGate szoftverrel akár azonnali módon meg is oszthatók a világhálón! Az MR2 limitere analóg, így más modellekével szemben sokkal finomabban viselkedik az esetlegesen túl magas jelszintek esetén, és a rövid tranzienseket is jól kezeli az eszköz.

Az MR2-t elemről, vagy USB tápellátásról is üzemeltethetjük. Sajnos hálózatról nem tehetjük meg ugyanezt, de ez nem is jellemző használati módja a hordozható rögzítőknek. Amit viszont kínál, az számos szituációban nagyon nagy segítség lehet: 32 GB-os SD/SDHC kártyára rögzíthetünk több órányi anyagot (maximum 6 óra egybefüggő hanganyag 4 GB-os kártya és a hagyományos 44.1 kHz-es, 16 bites rögzítési forma mellett).

A rögzítési formátumokat tekintve is igen széles az MR2 által kínált választék: MP2 formátumban 48 kHz-en, 128, 192, 256, 320 kbps-en, MP3 formátumban 44.1 kHz128, 192, 256, 320 kbps-en, PCM WAV formátumban 44.1 kHz-en 16/24-bit felbontásban, 48 kHz-en 16/24-bit felbontásban, 88.2 kHz-en 24-bit felbontásban, 96 kHz-en 24-bit felbontában,  176.4 kHz-en 24-bit felbontásban, 192 kHz-en 24-bites WAV formátumban, 2.8 MHz-en 1-bit DSDIFF, DSF, valamint WSD formátumban rögzíthetünk az eszközzel.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr134534768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása