Korg Banda a Garázsban

2009.10.13. 22:25

 

Banda van a garázsban! Szerencsére nem tolvajok… :-)

A modern világban a zeneszerzőre, zenészre bárhol „rájöhet" az ihlet - a technika segít abban, hogy minden körülmények között gyorsan és egyszerűen rögzíteni tudja a gondolatait. Velem is pontosan ez történt a minap, amikor csendre lett volna szükségem a munkához: egy kis családi szóváltás után végül hónom alá csaptam a felszerelést és félrevonultam komponálni a „garázsba".

Egyedül voltam és cipekednem sem kellett, minden elfért a táskámban. Mégis több nagy szintetizátort, dobgépet használhattam, és egy többtagú zenekar munkáját rögzíthettem kiváló minőségben. Ez a Korg-banda a legmodernebb számítógépes eszközökből áll. A cég Legacy Collection szoftvereinek Analog Edition 2007 és Digital Edition programcsomagjai öt legendás szintetizátor virtuális változatát tartalmazzák. A nano kontrollerek külső egységek, melyek az említett szoftvereket minden elképzelhető módon vezérelni tudják. A „garázs" pedig átvitt értelemben a fentiek működéséhez szükséges szoftver- és hardverkörnyezet: nekem ezt egy Apple MacBook Pro és az azon futó GarageBand biztosította. (Még a videót is a Mackel vettem fel közben. :-) ) Akiknél Windows van, ne keseredjenek el: a Korg-eszközöket ők is ugyanúgy használhatják PC-n.

Az öt virtuális Korg-szinti a következő: MonoPoly, Polysix, MS-20, M1, Wavestation. Az újjászületett hangszereket megfejelték még a Legacy Cell „multi-szintivel" és az MS-20FX és MDE-X effekt-plug-inekkel. A szintik önállóan is futnak, de mindannyian használhatóak a legtöbb stúdióprogramon belül (VST, Audio Unit, RTAS formában). A kezelőfelület minden igényt kielégítően gyönyörű. A hang is lenyűgözően jó, tipikus Korg. Többezer profi beállítást kapunk, köztük megannyi karakteres hangszínt, amikre örömmel mosolyogva ismerhet rá, akinek még volt szerencséje kézben tartani ezeket a vasakat.

Ebben a szinti-mennyországban élvezettel játszhatunk a Korg nano kontrollereivel. Három kis lapos, könnyű szerkentyű, bárhova magunkkal vihetjük, amelyik kell - vagy akár mindhármat. Egyszerűek, strapabírók, nem sérülékenyek. Saját tapasztalat: utazó zeneszerzőknek kötelező a fogkefe mellett egy darab nanoKEY-t is csomagolni, nincs olyan kis táska, amelybe ne férne még bele, és megfizethetetlen szolgálatot tesz pl. este a szállodában, a napi munka után. (Dobos barátom, Kapi híres mondását is - melyet technikai problémák felmerülésekor szokott idézni - ki kell egészíteni: „Anyukám mondta, hogy kisfiam, mindig legyen nálad papírzsebkendő, Klotz-kábel :-), …és nanoKEY.")

A hardverhez még annyit, hogy a nano kontrollerek USB-n csatlakoznak a gépünkhöz, a Legacy szoftverekhez pedig USB-s hardverkulcs kell. Jó tanács: ha mindet egyszerre akarjuk használni, és még az egerünk is USB-s, egyes kisebb gépeken szükségünk lehet egy USB-elosztóra - megéri beszerezni, a Korg is gyárt ilyet.

Részletesen a következő cikkben nézzük meg, mi van a csomagban

 

  • Controllers: KORG nanoSERIES (nanoKEY, nanoPAD, nanoKONTROL)
  • Synth software: KORG Legacy Collection (Analog 2007/Digital Edition)
  • Host software: Apple GarageBand
  • Hardware: Apple MacBook Pro
  • Recorded: Oct 12, 2009 

 

Üdvözlettel,

Janca Ákos
akosjanca.com

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr951450010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HiZ · http://www.gitar.blog.hu 2009.10.16. 17:50:10

Jó videó! Remekül bemutatja a nano cuccokat és betekintést kapunk a Legacyba.
Köszi.
süti beállítások módosítása