Michael Jackson és a Korg

2009.10.28. 20:53

Michael Jackson zsenialitásához nem fér kétség. Sokat adott a művészetével a világ zenerajongó közönségének, de nagy példát állított minden zenész és előadó elé is. A zene iránti teljes elkötelezettség és alázat vezérelte, és egész életét valódi hivatástudattal ennek szentelte - ahogy azt a legnagyobbak teszik (figyeljük meg: műfajtól függetlenül), mert csak így van értelme. Sikere a tehetségén, megtanulhatatlan adottságain túl annak is köszönhető, hogy nem kötött kompromisszumot sem a stúdióban sem a színpadon, a produkciója elemeit a lehető legtökéletesebbre csiszolta. Ez a kemény munka meg is látszik és hallatszik minden pillanaton.

Ez jutott eszembe, amikor megláttam a Keyboard Magazine nagyon érdekes cikkét, mely első kézből ad betekintést Michael Jackson zenéjébe billentyűs és technikai szemszögből. Olvashatunk a múltban a Thriller és Off The Wall lemezek nagy slágereinek felvételeihez használt hangszerekről és a legendás kiváló zenészekről, technikusokról, akik a háttérben a billentyűs hangzás felelőseiként dolgozva sokat tettek a produkcióinak sikeréért. A jelenben pedig a nemrég tervezett This Is It című koncertturné billentyűs munkálatainak rejtelmeibe avatnak be minket. Igazi csemege a cikk, megtudhatjuk belőle részletesen, hogy napjaink egyik legnagyobb modern zenei eseményére hogyan készítették fel a szintiket és a próbákon melyik zenész melyik hangszert milyen feladatra használta.

Nem meglepő látni, hogy a Korg név mindenhol szerepel. Nem is kell magyarázni, mert ezek a hangszerek a kitűnő hangzásuk, strapabíró felépítésük, megbízható működésük miatt méltán vívták ki helyüket a prémium kategóriában. Fogadhatunk: komoly billentyűsnek szinte biztos, hogy volt, van, vagy lesz Korg hangszere.

 

Michael Jackson This Is It-próbáin két billentyűs játszott, mindketten használtak többek között egy-egy Korg M3 workstationt, 73 billentyűvel, EXB-M256 memóriabővítéssel és virtuál analóg EXB-RADIAS kártyával. (Ezeket a pillanatokat kaptuk el a mellékelt képeken a most megjelent mozifilm traileréből és klipjéből.) Továbbá az összes orgonaszólamot az egyik billentyűs játszotta egy Korg CX3-on. Az M3-asokon külön hangszíntervező keverte ki az eredeti Jackson-soundokat, majd feltöltötte rájuk a szükséges egyedi hangmintákat is. A szintik Combi módban szóltak, a hangszíneket splittelve vagy egymásra rétegezve. A fent említett cikkben még dalonként is elolvashatjuk, hogy ki mit játszott - érdemes. És futás a moziba, mert a filmet csak két hétig játsszák!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdvözlettel,

Janca Ákos
akosjanca.com

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr431482450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.11.21. 16:29:31

Valamelyik benne is van a best of gyűjteményben.
Amúgy Jacko tuti több lemezt ad el most halála után, mint életében.
Ő a következő Elvis :)
süti beállítások módosítása