Üdv mindenkinek!

Valaha a Mambó magnetofon, aztán kompakt kazettás magnók, majd ezek soksávos verzióira rögzítettek egy szál gitárral zenéket szerző apáink és zenekaraik. Majd az idő előre haladtával megjelentek az ADAT és egy egyéb merevlemezes rögzítők. Az elmúlt évtizedben ezek helyét átvették a számítógép alapú megoldások. A hardver árak és a hangkártyák árának csökkenésével ma már viszonylag kevés pénzből, igen jó minőségű rendszereket lehet építeni. Egy olyan jó minőségű házi stúdiós kondenzátor mikrofon, mint például az Audio-Technica AT2020, alig több mint 30.000 Ft. Audio rögzítő szoftverek akár ingyenesen is letölthetők az internetről (pl. Audacity, Krystal Audio Engine), illetve a legtöbb hangkártyához eleve jár valami egyszerűsített verziójú, de otthoni célra bőven elegendő DAW szoftver. A legtöbb hobbista és profi felhasználó manapság számítógép alapú munkaállomásokon rögzíti zenei elképzeléseit.

Az utóbbi időben elterjedőben van egy új készülék kategória is. Egyre népszerűbbé válnak a diktafonokhoz hasonló memóriakártyás rögzítők is. Ezekben rendszerint, helyet kap hangoló, metronóm és effektprocesszor is. Külső mikrofon csatlakoztatására van lehetőség, de a legtöbb esetben elég jó minőségű kondenzátor mikrofonokkal szállítják a rögzítőket. Ezek az eszközök általában 2 csatornán tudnak rögzíteni nagy felbontásban (96kHz/24bit). Van néhány unikum modell, mint például a Tascam DR sorozatú memóriás rögzítői, amelyeknél van egy „overdub” lehetőség is, magyarul a sztereó sáv tetejére tudunk rögzíteni még egy sávot (ének, gitár téma, stb.). Ez azonban kevés készülékre jellemző szolgáltatás.

Többek mellett a KORG cég is nagy tapasztalatokkal rendelkezik a rögzítő gyártás területén. Merevlemezes rögzítői, mint pl. D888 világszerte sok zenész házi stúdiójának alkotják részét. 3 évvel ezelőtt 1-bit-es sztereó rögzítőivel borzolta fel a japán cég a minőségre érzékeny felhasználók kedélyeit. Az idei frankfurti Zenei Vásáron a cég egy igazán egyedülálló megoldással rukkolt elő. Az Amerikában Sound On Sound, Európában SR1 néven futó végtelen sávú rögzítővel. Igen, kérem szépen, végtelen sáv, SD/SDHC memória kártyára!

A folyamat a következőképpen néz ki. Rögzítesz egy sávot, a remek minőségű kondenzátor mikrofon, gitár és vonalszintű bemeneteken, vagy egy csatlakoztatható plug-in power ellátással táplálható opcionális kondenzátor mikrofonon keresztül. Aztán miközben lejátszod a sávot, bekapcsolsz mellé egy passzoló dobritmust, majd egy újabb sávot feljátszol, és így tovább. Összerakod az 50 sávból álló vokál dallamaidat… és…és. A végtelenbe és tovább!

 

A titokra akkor derül csak fény, ha ránézünk a microSD kártyán lévő könyvtár szerkezetre.
Projektenként két mappát találunk: az egyikben az utolsó mix-et találjuk, a másikban pedig a rögzített anyagokat sávonként! Semmi más dolgunk nincs, mint behúzni a sávokat egymás mellé egy DAW szoftverbe és már rakhatunk is hozzá további ötleteket, szerkeszthetjük őket és effektezhetjük.


Zseniális az elgondolás! Számomra a legvonzóbb ebben az egészben, hogy nem vagyok helyhez és számítógéphez kötve. Szabadon szerezhetek dalokat egér klikkelgetés nélkül, akár egy mező közepén is. Embere válogatja, de számomra semmi sem kényelmetlenebb a zenealkotó folyamat szempontjából, mint bonyolult menükön keresztül átverekedni magam és a kábelrengetegbe csavarodva kuporogni egy monitor előtt. Vonzó az ötlet? Számítógép nélkül sok sávon rögzíteni, mindösszesen egy tenyérnyi kis készülék segítségével. Engem nagyon felizgatott. Kipróbáltam és meglepődtem. Megvan a svájci bicska! Egy túlélő készlet zeneszerzőknek.
 

Az SR1 2db AA elemről 10 órán keresztül képes működni, vagy külső tápegységről a végtelenségig. Beleépítettek egy igen jó minőségű sztereó kondenzátor mikrofon párt és egy saját hangszórót. Azon túl, hogy végtelen számú sávot képes rögzíteni, valós időben tempóra húzza a rögzített anyagot, hangmagasság változtatás nélkül. 100 beépített REMS effektet tartalmaz, amelyekből nagyon jól kategorizált és igen jól használható presetek vannak előre programozva a memóriába. Gitárerősítő modellek, ének effektek, master effektek széles választéka elérhető. 50 különböző stílusú beépített dob pattern segíti a dalszerzést. Körülbelül 200 dalt tudunk rögzíteni 44.1kHz/16 bites WAV fájl formátumban. Beépített gitár, basszus és kromatikus hangoló van benne. A letölthető KORG AUDIO
UTILITY
szoftverrel konvertálhatjuk, CD-re kiírhatjuk, alap szinten editálhatjuk a rögzített sávokat. Ráadásként kapunk egy kódot egy speciálisan a KORG számára csomagolt Ableton Live Lite 8 stúdió szoftverhez is.

Nagy izgalommal vártam, amióta olvastam a termékről, hogy kipróbálhassam. Egy hétköznap estén leültem otthon az SR1-el. A kezelését és a felületet körülbelül 5 perc alatt ki lehet ismerni. A hangsúly az egyszerűségen és az átláthatóságon van. Elindítottam egy dob groove-ot, és egy akusztikus gitárt használva rögzítettem néhány harmóniát. A felvételt visszahallgatva nagyon meglepődtem.

Az igazság az, hogy igen jó minőségű hangkártya kellett idáig, hogy ilyen minőségben rögzíthessek otthon. Majd feljátszottam még egy sávot. Ment minden, mint a karikacsapás. Nagyon élveztem a folyamatot, azon vettem észre magam, hogy a próbálgatásból egy dal kezd születni. Több szólamban kamu vokált rögzítettem a beépített mikrofonon keresztül. Baromi jó minőségben rögzít! Majd rádugtam a vonal bemenetre az itthoni digitális zongorát, és feljátszottam a billentyűs szólamot.
Minden egyszerűen és simán ment. A legérdekesebb az volt, hogy az anyag egyben nagyon rendben szólt. Demó célra több, mint elegendő minőségben. Áthúztam a sávokat a számítógépre, de igazából erre nem sok szükség volt. Az SR1 finalize funkciójával master effekteket használva, gyakorlatilag kész anyag készíthető. Természetesen nem hanglemez minőségű a felvétel, de nagyon tisztességes. Dalszerzésre, ötletetelésre, vagy az interneten keresztül tehetségünk hirdetésére bőven elegendő.

Mielőtt visszaadtam a készüléket, még egy kis mókát megengedtem magamnak. Az SR1 szerintem elsődlegesen gitáros zeneszerzőknek lett kitalálva. Én rádugtam a digitális zongorára és a beépített gitáreffekteket, torzítókat és egyéb őrületeket használva zongora, Rhodes, Hammond és egyéb hangszíneket effekteztem és rögzítettem vele. Hihetetlenül jól szórakoztam. Ki merem jelenteni, hogy a Sound on Sound, nem csak jó zeneszerző eszköz, de baromi jól használható sound-design és mintagyűjtő célra, akár billentyűsök számára is. Ezentúl el tudom képzelni, mint field-recording felvevő, kísérleti műfajok művelőinek. Egyszemélyes ének zenekaroknak, beat-boxereknek dalszerzésre, vagy élő előadás esetén kíséret bejátszására is. Ezentúl használható unalmas egyetemi
előadások rögzítésére diktafonként, miközben mi a karunkra hajolva pihenjük ki az esti buli
fáradalmait. Szóval a SR1 személyében egy sokoldalú, igen jó minőségű, ötletes eszközt ismertem meg. A KORG az utóbbi időben számos egyszerű, stresszmentes zenei eszközt hozott ki, mint például a KAOSS sorozat, a monotron, vagy a Wavedrum. Kezdem érteni a megközelítést és megérteni az eszközök igazi üzenetét: Ne parázz! Zenélj!

Igazuk van. Azt hiszem, magamévá teszek egy ilyen rögzítőt és írok is minden este egy slágerlistás dalt, vagy kettőt…, de legalábbis baromi jól fogok szórakozni. Ez garantált!

vazo

További információk: www.korg.hu

 
Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr222508802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beBe · http://www.friweb.hu/bebrevszkydaniel/ 2016.07.28. 22:46:51

Szervusz!

Nekem van egy ilyen kütyüm, de sajnos mostanában nagyon fura dolgokat csinál!
Néhány perc használat után kiakad. Lefagy. Sípol és semmire nem reagál, csak ha kiveszem az elemet. Lehet ezt valahogy orvosolni?
Üdv.
D.
süti beállítások módosítása