Sziasztok!

KORG újabb felvételeket tett közzé, melyen a népszerű Wavedrum új, közel-keleti verziójában, a Wavedrum Oriental-ban fellelhető arab dobhangzásokba nyerhetünk betekintést. Blogunkon a közelmúltban már közzétettünk pár rövid felvételt, melyen Bassam Ayoub mutatott be pár érdekes dob hangzást.
 

 

Az alábbi felvételeken egy professzionális dobos kezei alatt hallhatóak az egyes preset-ek, melyeknek a pontos elnevezése is feltüntetésre kerül, így, ha valamelyik netán elnyerné tetszéseteket, akkor már nem kell adott esetben végigböngészni a Wavedrum Oriental által nyújtott széles hangzáspalettát.
 

Az első felvételen az alábbi hangszínek kerülnek bemutatásra: Darabuka Ensemble, Darabuka, Daf, Iranian Hand Daf - Lo, Bendir, Big Bendir, Doyra, Req, Big Req. Az elnevezések Iránban, illetve Tádzsikisztánban, Üzbegisztánban őshonos hangszerek, melyeknek karakterét és megszólalását -hála a KORG korszerű és egyedülálló, modellezéssel párosított piezo mikrofonos technikájának- remekül adja vissza a Wavedrum Oriental. A nagy múlttal rendelkező eszköz legújabb verziójának megalkotásakor a készítők kifejezetten a közel-keleti hangzásokra összpontosítottak.

A Darabuka jellegzetes hangzásával könnyedén közel-keleti jelleget kölcsönözhetünk zenénknek. A Daf hangszínből több verziót is találunk; az Iranian Hand Daf - Lo névre hallgató dobhangszín határozottabb, mélyebb tartományban szólal meg. A Bendir üregesebb hangzású hangszín - ebből is több variánst tartalmaz az Oriental. A Doyra kiválóan alkalmas feszes, szapora ritmusokhoz, míg a Req és a Big Req változatos, csörgő jellegű hangzást biztosít.

 


A második felvételen a tradicionális hastáncos zenékből ismert sagat (másnéven zill) mellett többek között (eredendően kecskebőrből készített) khishba hangszíneken játszik Junzo Tateiwa. Szerencsére a KORG a Wavedrum Oriental-t bemutató zenészként egy tehetséges dobost választott, aki érdekfeszítő ritmusszekciókkal szemlélteti a szóban forgó hangszerek leképezéseit. E felvételen az alábbi hangszíneket hallhatjuk: Sagat Egyptian, Bells and Sagat, Tabil, Katim, Nakrazan, Zeer Pitched, Khishbah, Sagool Combination.
 


A Sagat önmagában is gyönyörű szép csengést produkál, de a második hangszínben csengőkkel kombinálva még összetettebb hangzások érhetők el vele. A Tabil és Katim hangszínek öblösségükkel meghatározó ritmikai szerepet is betölthetnek, míg a Nakrazan és a Zeer Pitched, valamint a Khishbah visszafogottabb hangszínek. A Sagool Combination tökéletesen megfelelő választás gyors, érdekfeszítő dob kíséret feljátszására.

 

Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr42757627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása