Sziasztok!

Újabb darabbal bővült a korg.blog.hu olvasói videó kollekció! Ezúttal lelkes olvasónk, Nagy Dániel lepett meg minket egy újabb felvétellel, melyen ismét KORG eszközöket hallhatunk működés közben. Dániel (művésznevén AciDnB) a nemrég meghirdetett nemzetközi monomania Sound Contest versenykiíráson felbuzdulva készítette el az alábbi videót, melyen több aktuális KORG eszköz is hallható és látható működés közben.

 

 

Az alábbi felvétel több szempontból is érdekes: egyrészt Dániel a jelenleg futó monomania Sound Contest SFX kategóriájába készül nevezni, és a nevezni kívánt felvétel előfutáraként küldte el nekünk ezt a videót, másrészt pedig a monotron képességei mellett a KP Mini jótékony hatása is megfigyelhető az audiójelre nézve. Sőt, mi több, a felhasznált hangforrás egy játékszintetizátorból származik, mely a monotron AUX-bemenetére lett bekötve, ami, mint tudjuk, az MS-20-ból ismert valós analóg áramköri kiépítésű analóg filter használatát teszi lehetővé.

A monotron-on átvezetett külső audiójel minden esetben vaskos, egyéni karaktert kap, ezt a videón is megfigyelhetjük. Az AciDnB által tálalt megoldás igen impozáns eredményekkel járhat, ha kifejezetten dús, széles frekvenciatartományban megszólaló, analóg hangokra vágyunk. Elektronikus zenei berkekben az 'analogizálás' ismert és kedvelt módja a kellően erőteljes hangzás elérésének. Ez kifejezetten jótékony hatású  folyamat tisztán digitális környezetből származó hangforrás esetén - ha nem vagyunk megelégedve egy számítógépes környezetben készült muzsika, hangsáv, vagy egyszerű hang megszólalásának karakterével, több mód is kínálkozik a szóban forgó hangzás elérésére.

Régebbi cikkeinkben már olvashattatok érdekes, ám bonyolultabb megoldásokról, de amióta a KORG megörvendeztetett minket a tenyérnyi analóg szintetizátorral, a monotron-nal (illetőleg annak továbbfejlesztett nagytestvérével, a monotribe-bal), azóta már a komplikált, időigényes, próba-szerencse alapú kísérletezgetés iránt kevésbé fogékony felhasználók számára is létezik árban is megfizethető megoldás hangzáskarakterünk vaskosabbá tételére, kompozícióink hangsúlyos elemekkel való feldobására.

A monotron-on található analóg filter túlzottan agresszív viselkedésű ahhoz, hogy olyan sávokat kezeljünk vele, melyekkel szemben az az elvárásunk, hogy továbbra is tisztán, de 'kerekebben', lágyabban szólaljanak meg - a monotron AUX filtere tehát radikális hatással van a rajta átvezetett jelre, ennek tükrében másként kell viszonyulnunk a használatához, és nem finomításra, hanem a végső karakter elérése érdemes használnunk. Ez alatt azt értjük, hogy az éppen kezelt hang végső formája nagyban eltér majd a nyers hangtól, így ezt a dal építésekor figyelembe kell vennünk. Érdemes tehát megbarátkozni, kiismerni a monotron viselkedését, majd azt a leghatékonyabban kihasználni, ahogyan azt Nagy Dániel videóján is láthatjuk.

 

 

AciDnB már több félvétellel is meglepett minket, és eme utolsó videó is sokak számára érdekes lehet, mivel kreatív módon alkalmaz egy pár ezer forintos játék hangkeltőt, melynek hangját a KORG monotron AUX bemenetén keresztül bolondítja meg Dániel a valós analóg filterrel; ez a videó folyamán esetenként kiegészül a monotron saját hanggenerátorával, illetve a kimenetre kötött KP Mini minőségi effekt algoritmusaival. Ideális kombináció gondtalan hangkreációhoz! Ezúton is köszönjük Nagy Dánielnek a felvételt, és egyúttal biztatjuk arra, hogy mérettesse meg magát a monomania Contest-en!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr653322626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása