Üdvözlet minden kedves olvasónknak!

Már számos cikkben olvashattatok a KORG analóg szintetizátor/groovebox-áról, a monotribe-ról, mely a tavalyi év egyik legnépszerűbb KORG újdonsága volt. 2012-ben továbbra is dúl a monotribe-láz (nem is beszélve a kistestvér két új verziójáról, a monotron DUO & DELAY párosról), ennek megfelelően igen sok új felhasználói videó, monotribe-bal készült muzsika, illetve házilag kivitelezett átalakítás lát napvilágot nap, mint nap.

 

 

Nos, a monotribe egy kiváló kis analóg szörnyeteg - ezt eddig is tudtuk. Azonban a rutinos stúdiórókáknál nyilvánvalóan felmerültek bizonyos kérdések az eszközzel kapcsolatban: ilyen kérdés például az, hogy a jól bevált MIDI-vel való működés helyett a KORG mérnökei miért választották a némileg macerásabb, azonban tagadhatatlanul korhű, audio trigger alapú szinkronizálási módot a monotribe megalkotásakor. A válasz még várat magára (a legvalószínűbb ok a teljesen vintage jelleghez passzoló megoldás alkalmazása), azonban -mint már említettük- igen sokan foglalkoznak már azzal, hogy ezt az 'egyszerű és nagyszerű' elven alapuló eszközt miképpen lehetne még inkább hatásossá tenni.

Nem kivétel ez alól a brazil Amazing Machines formáció sem, akik az elsők között rukkoltak elő egy, a monotribe-hoz készült MIDI-kiegészítő kit-tel, mely lehetővé tette, hogy MIDI-n keresztül szólaltassuk meg az eszközt, illetve szinkronizáljuk más eszközök tempójához, akárcsak egy hangmodult, vagy egy modernebb dobgépet.

A monotribe sikerén felbuzdulva nem csak a vállalkozó kedvű, hobbielektronikában jártas felhasználók kezdtek tevékenyen fejleszteni ilyen-olyan kiegészítőket az eszközhöz, hanem maga a KORG is. A Sync In aljzatba irányított, számítógépen lejátszható audio file-ba kódolt KORG monotribe V2 Upgrade további MIDI funkciókkal bővítette a szintetizátor/groovebox tudását.

Az Amazing Machines válaszképp szintén előrukkolt a fentebb említett MIDI-kit második, továbbfejlesztett verziójával, mely MIDI be- és kimenettel látja el a monotribe-ot. A MIDITRIBE IO névre hallgató új kit a felhasználó által könnyedén beépíthető kiegészítő áramkört tartalmaz, mely a monotribe lelkét szolgáló mikrokontroller megfelelő lábaira csatlakozva lehetővé teszi a más eszközökkel való használatot, illetve a szintetizátor és dobgép hangok megszólaltatását MIDI-n keresztül.

A körülbelül 10 perc alatt installálható kiegészítő alapból az elemtartón keresztül vezethető ki, de aki rendelkezik kellő türelemmel és jártassággal ahhoz, hogy fúrjon egy lyukat a monotribe házán, az minden további nélkül elhelyezheti a kérdéses aljzatot a magán az eszköz hátlapján is.

A megfelelő lépések elvégzése után a monotribe szintetizátor szekciója a MIDI CH1-en lesz elérhető - a hanggenerátor reagál a velocity értékekre is, így tehát kifinomult hangzások is előállíthatók az eszközzel.  A beépített dobgép hangok is elérhetők a MIDI CH10-en: Kick - 36, Snare - 40, HH - 42 leütésekkel.

Számos paraméter is MIDI-vezérelhetővé válik a kit installálásával - lehetőségünk nyílik az LFO intensity (CC# 01), a VCA Level (szintetizátor part) (CC# 07), az LFO Rate (CC# 16), az Env Shape (CC# 80), az LFO Target (VCF, VCF/Osc, Osc) (CC# 81), az LFO Mode (1shot, slow, fast) (CC# 82), illetve az LFO Wave (Saw, Tri, Sq, Random) (CC # 83) paraméterek MIDI-n keresztül történő változtatására. Mondanunk sem kell, hogy ez a funkció lehetőségek széles tárházát kínálja a változatos futamok létrehozására.

A MIDI szinkronizálás is teljes mértékben megvalósítható a MIDITRIBE IO-val - külső órajel hatására tökéletesen szinkronban fut más eszközökkel. Ezen lehetőségek igazán vonzóvá teszik az amúgy is igen ütőképes analóg szintetizátor/groovebox-ot, a KORG monotribe-ot! A kit ára 64 USD + 24 USD szállítási díj. További információt az Amazing Machines weblapjára kattintva találtok. Alább láthatjátok a Sonic State MIDITRIBE IO-ról készült bemutató felvételét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr934186276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása