2010-et írunk. A zenei világ teljesen megváltozott. A számítógépek teljesítményének növekedésével párhuzamosan egyre inkább eltolódik a zeneszerzés a számítógépeken futó szoftver stúdiók, és az ezeken belül működni képes különböző virtuális hangszerek és effektek felé. Rengeteg egyre jobb, gyakran a nagy nevektől (Native Instruments, Linplug, T.C. Electronics, stb.) származó ingyenes szoftver érhető el. Illetve egyre megfizethetőbb áron versengenek a felhasználóért a különböző zenei szoftverek kereskedelmi változatai is. Ezek a zenei szoftverek beszerzésének legális csatornái. Azonban nem szeretnék demagóg lenni. Ne hordjunk szemellenzőt. Legyünk reálisak. A nagysebességű internetnek és a különböző fájlmegosztó platformoknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen szoftver, gyakran a hivatalos megjelenés után napokon belül letölthető az internetről. Tört, azaz más néven „audio-warez” verzióban.

Beszélhetnénk etikáról, meg arról, hogy mi büntethető tevékenység, azonban van ennek az egész dolognak néhány jó oldala is. Az egyik az, hogy egyre többen kapnak a szoftverhangszereken keresztül kedvet a zenéléshez, legalább aki a tört szoftvereket nyomogatja, még a zenéléssel próbálkozik, mint a szabadidő kulturált eltöltésével és az esetleges vásárlás előtt lehetősége van a felhasználóknak a kiválasztott termék kipróbálására is. Éveken keresztül nyomogattam ezeket a szoftverhangszereket én is. A bőség zavara, a szinte naponta tucat számban újabb szoftverek megjelenése azonban eljuttatott egy évvel ezelőtt egy olyan állapotba, hogy kicsit elment a kedvem a zenéléstől az örökös telepítés, próbálgatás, törlés, majd rendszerösszeomlás cirkulációjában.

Nagyon jó szoftverek vannak. Ez vitathatatlan. Jól szólnak, sok mindent tudnak, nem foglalnak nagy helyet a lakókörnyezetünkben, akár útközben, vagy egy mező közepén is írhatunk dalokat. Sok érv szól mellettük, ezen tények ellenére én valamiért nem tudtam igazán megbarátkozni velük. Hiányzik a fizikális kezelőfelület. Kiborulok attól, hogy mindig be kell kapcsolni a számítógépet, összedrótozni a MIDI vezérlővel és így tovább. Az egész nyűgős és körülményes, ráadásul sok függ az audio-interfész minőségén, és a hangjukkal sem vagyok tökéletesen elégedett. Nekem hiányzik belőlük valami dög, aminek ott kéne lenni. Lehet, hogy az a baj, ahogy Han barátom mondja egy a 80-as évek emlőjén
szocializálódott „Pop-er” vagyok, aki megszokta a nagy öregek zenéinek hangszíneit. Mindenestre nekem valami nem ok velük.

A nagy professzionális szintetizátorokat imádom, de nagy méretük miatt, na meg azért, mert nem vagyok egy tradicionálisan jó képességű billentyűs (sőt igazából nem is vagyok billentyűs), mindig túldimenzionáltnak éreztem birtoklásukat. Hobbiból szeretek leülni, zenélni, dalokat írni, vagy kíséreteket összerakni gitáros/énekes dalaim mögé. Az ideális eszköz, amire vágyok kisméretű, egyszerűen kezelhető, nem feltétlen kell hozzá bekapcsolnom a számítógépet és nem utolsó sorban jól szól.

A KORG mérnökei mintha meghallották volna a gondolataimat. A 2010-es frankfurti zenei vásáron a japán cég bemutatta a „microSTATION” névre hallgató, 61 darab kisméretű billentyűvel szerelt workstation újdonságát. A terméket októberben kezdték el szállítani a világ hangszerüzleteibe. A cikk írásával egy időben a magyar forgalmazó raktárába is megérkeztek az első darabok.

A KORG 1973 óta gyárt szintetizátorokat. Az általuk gyártott legelső workstation 1988-ban került piacra és azóta is benne van a világ legnagyobb számban értékesített szintetizátorainak rangsorában.

Itt álljunk meg egy szóra. Mi takar az a fogalom, hogy workstation? Egy olyan billentyűs hangszer, ami egy hangmodulból, egy szekvenszerből (hívjuk MIDI felvevőnek) és egy billentyűzetből áll. Egy valódi szintetizátor stúdió, amely nem csak a hangok megszólaltatására képes, de komplett soksávos zenei darabok írására és azok rögzítésére is.

A microSTATION, vagy másnéven MW1 egy ilyen Workstation. 61 kisméretű és könnyű billentésű billentyűzet található rajta, az a fajta, amit már a microKORG XL virtuál-analóg szintetizátorból is ismerhetünk. A hangmotor a KORG professzionális szintetizátoraiból is jól ismert, legutolsó generációs 120 hang polifónikus EDS-i változat. 480 hihetetlenül jól válogatott és jó hangú PCM hangszín kerülte bele. Dicséret illeti a KORG hang-designereit, végre nem gyárilag agyon effektezett hangszíneket kapunk, hanem valódi stúdió és színpad kész, friss programokat. 512 program hely szolgál összesen a gyári és a saját hangszínek tárolására. 256 kész kombinációt is kapunk.


A hangszínekbe több száz ”Audition Riff” megszólaltatásával hallgathatunk bele. Egy teljes GM2 kompatibilis készlet is helyet kapott, a MIDI fájlok lejátszására. A beépített 16 sávos sequencer és a teljes menüszerkezet nagyon kézre álló és egyszerűen használható. Természetesen lehetőségünk van összekábelezni hangszert az USB csatlakozón keresztül a számítógépünkkel és a rajta futó zeneszerkesztő programmal is. Az igazság az, hogy a teszt során nekem ez nem nagyon hiányzott.

Élveztem a számítógépmentes szabadságot. Annyira kézre álló és egyszerű a felület, hogy pillanatok alatt lehet haladni. A Loop-felvételi, a Grid Sequencing lehetőségek, a dual-arpeggiator , a fél-kész dal ötletek és a különböző zene stílusok írásához előkészített Auto Song Setup szolgáltatások nagyon felgyorsítják a zeneszerzési folyamatot.

SD/SDHC kártyára saját hangszíneket és dalokat menthetünk, illetve tölthetünk be. A hangszer, mint említettem már többször is, remekül használható számítógép nélkül. Azonban, ha valaki szoftverstúdiójába szeretné integrálni a microSTATION-t és szereti a nagyfelbontású grafikus szerkesztő felületet, szembe az MW1 saját kijelzőjével, erre is van lehetősége. A microSTATION-höz ugyanúgy, mint minden más éppen futó KORG modellhez saját „standalone” és „plugin” (VST, AU, RTAS) editor szoftver érkezik, illetve tölthető le.

A beépített effekt processzor igen erős. 134 különböző insert és master effekt kapott helyet benne. Egy időben 5 insert effekt és 2 master effekt használható, plussz 1 total effekt. Az elektronikus zenében nagyon fontos a különböző dinamika effektek (limiter, gates, stb.) „side-chain”-elési lehetősége is. A microSTATION esetében ez is biztosított.
A KORG TRITON sorozatból ismert dual-polifónikus arpeggiator is az editor része. Program módban egy darab, Combination és Sequencer módban kettő használható egyszerre. 5 preset arpeggio és 640 saját arpeggio tárolható el a memóriában.

A kezelőfelületen 4 forgópotméter kapott helyet, és 4 mód váltó gomb, amelyek realtime control üzemmódban a szintetizátor paramétereket vezérlik, vagy az arpeggiator paramétereket, vagy a tempót. External üzemmódba kapcsolva a gombokat, MIDI kontrollerként működnek, 128 előre programozott DAW szoftver és virtuális hangszer használatra kész beállításaival.

Egy pár 6.3mm-es jack audio kimenetet és egy 3.5mm-es fejhallgató kimenetet találunk a készülék hátlapján. Az USB kimenet mellett, egy MIDI ki/be csatlakozó is van, külső modulok vagy mester billentyűzet csatlakoztatásához.

A készülék pehelykönnyű, összesen 2,6 kg! Mindösszesen 77 cm széles a készülék, így könnyedén elfér egy szinte gitártok méretű tartóban is. Ezek a méretek, már elgondolkodtatóak, a laptopra töltött szoftver szintetizátorok ellenében. Egy ekkora méretű eszközt nem akadály magunkkal vinni a családi nyaralásra, vagy a táskánk mellé a hátunkra akasztani, hogy a délutáni zenekari próbára hazamenetel nélkül, időben odaérjünk.



A hangja. Fogalmam sincs, hogyan tudtak a KORG-nál a 49Mb-nyi PCM ROM tárba ilyen minőségű hangmintákat belepréselni. Valami trükk lehet a háttérben, de nagyon jól csinálja. Több gigabájtos hangszín könyvtárakkal összehasonlítva is megdöbbentő a hangminőség. A nagy szoftver hangkönyvtárak hangszínei olykor részletezőbbek, de dinamikában és zeneiségben, szinte egytől-egyig elmaradnak a microSTATION mögött. Eretnekséget követtem el és rákötöttem a hangszer kimenetét laptopom integrált audio bemenetére. Általában az integrált hangkártyák nem szoktak túl jó minőségűek lenni, de ami ebben a gépben található elég szépen muzsikál. Rögzítettem néhány dallamot az Ableton Live szoftverem audio csatornáira, hogy megnézzem mennyire illik bele a
hangszer hangja szoftver környezetbe. A szintetizátor hangszínekből a microSTATION hangján kívül semmi mást nem kívántam használni. Olyan sokféle és jó minőségű kapott helyet a hangszerben, hogy felesleges szoftverekkel bajlódni. Amit viszont használtam az a dob sávok készítéséhez a Live saját integrált dob sampler-e, az Impulse és a Sonic Charge öreg, de számomra oly kedves dob szintetizátora a microTonic. Az MW1 hangja kitűnően használható virtuális stúdiónkban is, se nem eszi meg a jó minőségű szoftverek hangját, se nem veszik el mellettük. A belőle jövő erő és dinamika pedig összehasonlíthatatlan a natív VST hangszerektől megszokottakkal. A DSP-n futó szoftver
szintetizátorokról most nem beszélünk. Az egy egészen más történet.

A microSTATION remek választás minden zenei stílusban. Az akusztikus és a modern elektronikus hangszínek egyaránt jól használhatók filmzene készítéstől, az R’n’B/Hip-Hop stílusokon keresztül a modern Dance/Electro muzsikákig. A kis billentyűknek két funkciója is van. Egyrészről, hogy egy könnyen hordozható, 61 billentyűs workstation használhassunk, másrészről pedig, hogy azok a lelkes amatőrök akik, nem billentyűsök, de szeretnének zenéket írni, ne legyenek frusztrálva a nagy billentyűk által. Halottunk már egy ujjas pötyögésekből, arpeggiator használatával, amatőrök által összerakott remek muzsikákat.

Én megettem a KORG ötletét. Kényelmes, kicsi helyet foglal, barátságos a felülete, könnyen használható és hihetetlenül jól szóló, friss 2010-es hangszínekkel van tele tömve a microSTATION. Egyszerre biztosítja a lehetőséget a számítógéppel való integrálásra és az attól való teljes elszakadásra is. A microSTATION tesztelése közben a már évek óta megszokott kütyüzés helyett, azt vettem észre, hogy zenélek. Dallamokat írok, haladok és mosolygok. Valahol ez az egész mókának a célja. Ugye?:) Nincs más választás, ha felkeltettem az érdeklődésedet, mint hogy besétálj a legközelebbi hangszer üzletbe és magad is kipróbáld. Garantáltan nem fog csalódást okozni.

Még valami. Boldog Karácsonyt és remek zenékkel teli Új Évet kívánok Nektek!

vazo

 
Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr932461250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korgcsa 2010.11.23. 17:45:55

Nagyon klassz a leírás és épp a szívemből szólt a PC vs szoftverszinti összehasonlítás is.

korgcsa 2010.11.23. 17:47:27

Nagyon klassz a leírás és szívemből szólt a hangszer vs szoftverszinti összehasonlítás is.

korgcsa 2010.11.23. 17:56:26

@korgcsa: Bocsánat, ezt a hozzászólásomat törölném, mert a PC helyett hangszert akartam írni. :-)
süti beállítások módosítása