Üdv mindenkinek!

Vége a várakozásnak - a világhálón a NAMM Show kezdete óta rengeteg érdekesség fellelhető a KORG idei újdonságairól. Ezek közül is a legérdekfeszítőbb az új KORG KRONOS workstation, melyet misztikus kampányáról ismerhetnek az érdeklődők.

 

Nemrég lehullott a lepel, és KORG.com-on már elérhetővé vált a teljes termékleírás - az új eszköz minden eddiginél komplexebb hangképzési módokkal kecsegteti a felhasználókat. A teaser kampányban felbukkant a kilences szám, melyről most tudjuk, hogy a KRONOS által nyújtott kilenc különböző sound engine-re utal. Ez a meghökkentő technológiai vegyestál egy és ugyanazon eszközbe lett integrálva, nem kell tehát expansion kártyákkal bibelődni - aki ilyen nagy tudású eszközre vágyik, az egy az egyben birtokolhatja és használhatja, ha a KRONOS mellett dönt.

 

Az új csodahangszer legtriviálisabb és leginkább sokatmondó tulajdonsága a kilences szám - de emellett az egyéb tulajdonságok sem kevésbé impozánsak, úgy, mint a szupergyors SSD memórián alapuló VMT (Virtual Memory Technológia) technológia alkalmazása, mely a nagy teljesítményért, a komplex hangzások megszólalatatásért felelős. Az SSD technológia sokkal gyorsabb számításokat tesz lehetővé, így nyílik lehetőség a hosszú, loop-olás mentes minták alkalmazására a szintézis során.

Az új KRONOS-t egy 8"-os TFT TouchView képernyőn keresztül vezérelhetjük - a KORG workstation-ökről, például az M50-ről már ismerős lehet ezen megoldás, és az is köztudott, hogy ily módon rendkívül könnyűvé válik az eszköz kezelése. Nem is árt, ha átláható egy ilyen csodamasina, ugyanis annyi különböző funkciót és hangképzési módot csempésztek a KORG mérnökei a KRONOS-ba, hogy egy átláthatatlan menürendszer teljesen ellehetetlenítené a használatát, és káosz venné kezdetét. Természetesen ez nem így van a KRONOS esetbén - az új eszköz logikusan kialakított, könnyen érthető menürendszerrel van ellátva, melyben könnyen és gyorsan navigálhatunk. Ezen kívül rendkívül látványos és modern külsővel is büszkélkedhet a kezelőfelület.

 

 

A KRONOS billentyűzetén megszólaló hangok egyszerűen kiválóak. A billentyűzet pontosan és gyorsan reagál a játékos minden rezdülésére. A hang vezérlését a Joystick, a Slider-ek, a különféle gombok és kapcsolók, a Ribbon Controller, a paraméterezhető pedál bemenet, és természetesen a nagyfelbontású, színes, érintésérzékeny kijelző teszi lehetővé. A hangszín kiválasztása rendkívül egyszerű, erről és a hangszínek közötti sima átmenetről az új és a könnyen használható Set List mód, valamint a Smooth Sound Transition gondoskodik. Mindezeken kívül a 73 és 88 billentyűs tipusokba a kiváló RH3-as billentyűzet, míg a 61 billentyűs változatba a Korg M3-61 klaviatúra került beépítésre.

 

A KORG KRONOS-ban az alábbi szintetizátor engine-ek alkotnak integrált rendszert:

 

  • SGX-1 Premium Piano
  • CX-3 Tonewheel Orgona
  • HD-1 csúcsminőségű szintetizátor
  • Wave Sequencing
  • AL-1 analóg szintetizátor
  • MS-20EX Legacy Analog Collection
  • PolysixEX Legacy Analóg Collection
  • MOD-7 Waveshaping VPM szintetizátor
  • STR-1 String (vonós) hangzásokat előállító szintetizátor

 

Mindezen hangképző egységek teljes kihasználását teszik lehetővé a további funkciók - a KRONOS-ban megtalálható a 16 sávos szekveszer, mellyel könnyedén rögzíthetünk egész dalokat MIDI leütések formájában, illetve a szintén 16 sáv kezelésére képes multitrack audio rögzítő, mellyel a már effeketezést követő állapotban is rögzíteni tudjuk az egyes sávokat. Apropó, effektezés: a KRONOS-ban egyszerre 16 effektet használhatunk!

A 16 belső effekt segítségével létrehozhatő a tökéletes hangzás. A 12 inzert effekt a kombinációk egy vagy több hangszínének, illetve a szekvenszer egy vagy több Track-jének effektezésére használható. A két Master effekt segítségével az 1-es és 2-es kimenet jelét, a két Total effekttel pedig egyszerre az összes Track-et effektezhetjük. Minden effekthez 185 különböző effekt tipus tartozik. A választék több, mint elegendő. Találhatunk például Reverb-et, Chorus-t, Delay-t, gitár erősítő és a hangszóróláda modelleket sőt, még Vocoder-t is. Az egyes effekteknek akár 72 beállítható paramétere is lehet, valamint számos Real Time (valós idejű) vezérlés is megvalósítható. A három sávos EQ-val az összes Track hangszíne egyenként beállítható.

A KRONOS tehát minden kétséget kizáróan kiérdemli a sokoldalú csodaszintetizátor titulust - széleskörű tudása a színpadi, valamint a stúdióban való munkák során felmerülő  igényeket is maximálisan kieléígíti. A felsorolást látva kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag a felkínált zenei lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt - a KORG eddigi történelme során bemutatott összes fontos szintézis forma visszaköszön a KRONOS kínálatában, mindez modern köntösbe bújtatva. Nem vitás, hogy hamar a felhasználok kedvence lesz az új eszköz! Tekintsétek meg a bemutató videót, melyen hallható és látható az új csodafegyver...

 
Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr562583820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janca Ákos 2011.01.21. 20:23:26

Nagyon sok kérdés merül fel az új Kronosszal kapcsolatban, jogosan. Találgatások helyett itt egy megbízható forrás, ahol a Korg szakemberei közvetlenül válaszolnak: www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=58483

Janca Ákos 2011.01.24. 17:30:52

Friss képek a Kronosról. Letisztult és strapabírónak látszó design:
www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=58596
süti beállítások módosítása