KORG SV-1: Az új telitalálat

2010.02.06. 22:35

Előzmény: Végre most volt alkalmam kipróbálni az SV-1-et a Hangáruházban.

Vélemény: A Korg megint nagyon eltalálta!

Ez egy nagyon jól kitalált, izgalmas új hangszer. Nem áll az előadó útjába, nem uralja vagy akadályozza, hanem szinte hozzá idomulva, sőt, hozzásimulva segíti, hogy kifejezze önmagát. Igazi eszköz a szó művészi értelmében. Itt bizony tudni kell zenélni, tíz ujjal, két kézzel játszani, nincs mese. Zongoristák, végre eljött a ti (mi) időtök! A többiek nyugodtan lapozzanak.

Ahogy ezen elkezd játszani az ember, azonnal olyan intimitást, olyan közelséget érez, ami általában inkább csak az akusztikus hangszerekre jellemző.

Kezdjük a legfontosabbal. A billentése fenomenális. Ahogy a legfelső billentyű végén lévő embléma büszkén hirdeti, a legújabb, RH3 típusú billentyűzet került a hangszerbe.

Ennek egy metszetét részletesen is megvizsgálhatjuk a Hangáruházban. Nagyon jó érzés rajta játszani, egyszerűen muszáj nyomkodni a billentyűket. :-) Érzékenyen és széles dinamikával szólaltatják meg a választott virtuális hangszereket. Az SV-1-ből kétféle változat van egyébként, 73 és 88 billentyűs, a kisebbel volt szerencsém találkozni.

A retro(nak látszó) design szemet gyönyörködtető, a minőség és a kivitel modern és vérprofi. A kezelőszervek egyszerűen használhatók, minden gomb és kapcsoló szem előtt van, érthetően sorbarendezve. A szépen világító LED-eknek köszönhetően még a sötét színpadon is lehetetlen elveszni közöttük. Minden kézre áll azonnal, ha be kell avatkoznunk a hangzásba.

Mik is ezek? Menjünk sorjában. (Katt a képekre a részletekért.)

Az első az a 12AX7-es cső, ami utal arra, hogy milyen karakterű hangszerrel van dolgunk. Ilyen hideg téli időben jól esik ránézni. :-) Mellette a hangerőpotméter.

A második az EQUALIZER szekció. Három tartományban szabályozhatunk a forgópotméterekkel - vagy akár ki is kapcsolhatjuk az egész egységet, ha nincs rá szükség.

Bátran hozzányúhatunk a hangszer bármelyik gombjához. Egy nagyon hasznos ötlet segít, hogy ne tévedjünk el: a potméterek nyomógombként is működnek. Ha megnyomjuk őket, visszaállnak a legutóbb eltárolt értékre.

A következő a PRE FX csoport. Hatféle vintage effekt közül választhatunk, ezek sebességét és erősségét is beállíthatjuk. Újra itt van a független ki/be kapcsoló gomb - ez minden egység része, ezért nem is fogom újra említeni.

Az erősítőszimulációs modelleket tartalmazó AMP MODEL csoport következik. Végtelenül egyszerű és hatásos. Hatféle erősítőkarakter közül lehet választani, és a meghajtás mértékét változtatni.

A Nagy Hangszerválasztó Központ, a FAVORITES. 8 különböző komplett beállítás gyors kiválasztására szolgál, egy gombnyomással - egyszerűbb már nem is lehetne. Az új hangszínek tárolása is pofonegyszerű, pont mint az autórádiónál egy állomás megjegyzése.

A SOUND egységben elmerülve hatféle virtuális alaphangszer hat-hat változatát választhatjuk ki. Ezeket lehet a többi egység paramétereivel széles tartományban megváltoztatni - de olyan biztonságos keretek között, hogy az eredmény mindig használható lesz. Bolondbiztos cucc ez.

A MODULATION FX csoport a vintage korszakból származó, de ma is legfontosabb modulációs effekteket tartalmazza, melyekkel gyönyörűen befolyásolhatjuk a hangzást.

A REVERB/DELAY egység pedig többféle zengetést, késleltetést produkál - többek között szalagos visszhangot és tap delayt.

A design ergonómiailag is csillagos ötös. Megmondom, például miért.

  • Nagyon jól tudták a tervezők, hogy a normális ember (a zenészek is) maximum 6-7 különböző dolgot tud egyidőben egyszerre, de jól elkülöníthetően felfogni. Figyeljük meg a kezelőszerveket, 7 csoportban vannak. A típusválasztó gomboknak 6 állása van. Az értékbeállító gombokat pedig a legemberibb módon, egy tízes skálán (0-10 között vagy -5-től +5-ig) lehet használni.

  • Az azonos funkciójú gombok (ON/OFF) egy csoporton belül mindig azonos helyen - a bal alsó sarokban - vannak.

  • Az egész design szimmetrikus, tökéletesen megfelel annak, ahogy a zenész középen szembe ül a hangszerével és két kézzel egyenrangúan játszik. A legfontosabb kezelőszervek (a FAVORITES gombok) középen vannak. Így a legkönnyebben megtalálhatók és azonnal elérhetők bármelyik kezünkkel.

  • A bekapcsológomb (POWER) fordított állású, vagyis lefelé kapcsol be. Emiatt csökken a véletlen kikapcsolások száma (nehéz elképzelni, hogy pl. a színpadon valaki lentről felfelé lökje meg véletlenül a kapcsolót - csak így tud a hangszer kikapcsolódni).

A hátoldalát nem tudtam jobban lefényképezni. A csatlakozási lehetőségeken jól látszik, hogy túlmutat a retrón. Hasznos pluszt kapunk a szimmetrikus kimenetekkel, nem kell DI-BOX-ot használni hozzá. Van rajta természetesen MIDI, és hápipedált (gyk. wah-wah) is köthetünk hozzá. Audiobemenetei és még USB-csatlakozója is van, hogy számítógéppel bele tudjunk nyúlni az "agyába".

Az SV-1 nem nehéz (17-20 kg), a normál szállíthatósági határon belül van, mindenesetre messze könnyebb, mint azok a hangszerek, amiket pótol. Van hozzá szép gyári állvány is, azon a legszebb, de jól érzi magát máshol is.

Szuper demókat hallhatunk a gyári weboldalon. Többek között Greg Phillinganestől is. (Aki nem ismeri, üljön le, sajnos egyes. Kérem, pótolja.)

Egy szó mint száz: az SV-1 telitalálat.

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr971735204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HiZ · http://www.gitar.blog.hu 2010.02.08. 09:15:29

Az eddigi ismerős SV-1 használók itthon: Kaltenecker Zsolt, Galambos Zoli, Zságer Balázs, Pulius Tomi. Nekik is tetszett a hangszer hangja, billentyűzete és kezelhetősége. Színpadon is csodálhatjuk innentől. :)
süti beállítások módosítása