Sziasztok!

Ezúttal a monotron külső hangforrással való használatára hallhattok pár érdekes példát - a KORG több termékét is próbának vettette alá, hogyan is szuperálnak, ha kimenetük a monotron AUX bemenetére kerül csatlakoztatásra.

A valós analóg hatás minden eddiginél könnyebben elérhető, hála a monotron-nak, mely egyszerű és lényegretörő felépítésével, valós analóg áramköri megvalósításaival, és nem utolsó sorban pénztárca-kímélő árával gyakorlatilag teljesen reális megoldást kínál hangjaink 'analogizálására' - a monotron-t rengetegen használják csupán a VCF szűrője miatt.

A feszültségvezérelt szűrő áramkör a legendás KORG MS-20 filterének karakterét hivatott visszaadni. A jellegzetesen aggresszív megszólalást is lehetővé tevő szűrő bármilyen hangforrásnak képes a digitáls audio világban sokszor hiányolt 'vastag', erőteljes hangzást biztosítani - a sikító rezonancia-effektről nem is beszélve, melyet könnyen elővarázsolhatunk a monotron-ból, a megfelelő 'Peak' beállítást alkalmazva.

A monotron esetében legtöbbször a filter varázslatos hatásáról hallhattunk és olvashattunk, azonban nem elhanyagolhatóak az LFO átal nyújtott hang-modifikációs lehetőségek sem - az AUX aljzatba kötött hangforrásokra az LFO is hatással van, így könnyedén hozhatók létre pulzáló LFO hatások, nem is beszélve a filter és az LFO hatásainak vegyítéséről, mellyel teljes mértékben képesek vagyunk átalakítani a bejövő jelet valami egészen más eredménnyé - a torzítást, mint művészi eszközt alkalmazó felhasználók imádni fogják ezt a lehetőséget!
A fentebb leírt lehetőségeket demonstrálandó, a KORG munkatársai több KORG terméket is bekötöttek a monotron AUX aljzatába, és tesztelték a lehetőségeket.

 

Gitár szólam --> VOX Amplug AC30 (előerősítő) --> monotron

Az első esetben egy gitár jel került erősítésre a VOX Amplug AC30 segítségével, majd ez került bekötésre a monotron AUX bemenetére - az eredmény egy pulzáló, kapuzott jellegű effektus, melyet főleg a modernebb felvételeken alkalmaznak előszeretettel. Hasznos lehet mind élő rock felállásban, mind pedig elektronikus zenében.


Gitár szólam --> VOX Amplug AC30 (előerősítő) --> monotron 2

A második esetben a felállás ugyanaz volt, mint az elsőben, itt azonban némileg más megközelítésben került effektezésre a bemenő jel - egy vadabb effektus létrehozása érdekében az LFO frekvenciája a legmagasabbhoz közeli állásba került, és mellé a filter vágási frekvenciájával variálva majdnem ring-modulációs effeketet sikerült létrehozni a monotron-nal.
 

KORG Kaossilator --> monotron

A Kaossilator-ból érkező szintetizátor hangszínek karakterét több módon is radikálisan megváltoztathatjuk - erről tesz tanúbizonyságot a harmadik felvétel. A monotron-nal létrehozható torzítás jótékony hatással van a hangszínek karakterére. E felvétel Kiváló példa, hogy hogyan is tudjuk a digitális jelforrást karakteresebbé tenni a szóban forgó eszközzel.

iPad-en futó KORG iElectribe --> monotron

A negyedik felvételen egy, a népszerű KORG ER-1-et modellező, iPad platformon futó iElectribe dobpattern kerül a felismerhetetlenségig eltorzításra - a bitcrusher és bitreducer effektek szerelmesei, az industrial megközelítést kedvelők imádni fogják, mire is képes a kis monotron a dobpattern-ekkel!

 
Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr282501797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korgcsa 2010.12.08. 16:24:38

Azért ennél szebb és jobb dolgokat ki lehet hozni a monotronból. Hova tették a Korg mérnőkök a fülüket és a kreativitásukat? :-)

STBlog 2010.12.08. 16:38:32

@korgcsa: Ez bizony teljes mértékben igaz.. a határ a csillagos ég fülgyönyörködtető megoldások tekintetében, ha a monotron-ról beszélünk :) mindenesetre az alap- koncepciót szerintem jól szemléltetik a minták, és ötletesnek tartom a KORG-tól, hogy erre a funkcióra is próbáltak ráfókuszálni...

Ellenben igaz, hogy a valódi felhasználók, akik szívvel-lélekkel csűrik-csavarják otthon a monotron potijait, sokkalta jobb dolgok létrehozására is képesek.

Köszönjük a hozzászólást, és reméljük, hogy ha épp valami jó kis nótán ügyködsz a monotron-nal, vagy a többi eszközöddel, akkor a továbbiakban sem restelled majd megosztani velünk és az olvasókkal.

üdvözlettel: korg.blog.hu

korgcsa 2010.12.09. 10:37:50

@STBlog: A szemléltetés valóban jó ötlet és azt meg különösen bírom a KORG-ban, hogy foglalkoznak a már forgalomban lévő eszközök bemutatásával is és nem csak a bevezetés ideje alatt.
Még így, hogy már használom a hangszert, így is érdeklődéssel nézem, hallgatom hogy milyen felvételekkel rukkolnak elő :-)

Az ügyködéseimet pedig mindenképpen megosztom :-) És köszönöm a figyelmet!

Üdv!
Koródi Csaba
süti beállítások módosítása