Üdvözlet minden olvasónknak!

Az utóbbi két hónapban a KORG eszközeinek szerelmeseit elsősorban érthető módon a 2011-es újdonságok foglalkoztatták, így már egy ideje nem esett szó a KORG teljesen egyedi, tenyérni analóg szintetizátoráról, a monotron-ról, holott az eszköz megjelenése óta továbbra is nap mint nap bukkannak fel érdekes videók, mod-ok, melyeket a kísérletező kedvű, és elektronikai szaktudással megáldott felhasználóknak köszönhetően megtalálhatjuk a videómegosztó oldalakon, és az elektronikus zenekészítéssel foglalkozó fórumokon.

 

A széles választékban csemegézve, pár érdekes megoldásra bukkantunk - a SynthesizerDIY által létrehozott analóg szekvenszer, az NSQ-10 segítségével a monotron-t egy korhű analóg techno-csodamasinává varázsolhatjuk. Honnan máshonnan is származhat vajon az ötlet, illetve a megvalósítás, mint a szintetizátorok őshazájából, Japánból..

 

 

 

 

Mielőtt az NSQ-10 elnevezés hamis reményt keltene bárkiben, sajnos a felvételen látható eszköz még jelen formájában nem több egy ötletesen megvalósított áramköri kiépítésnél - lássuk be, hogy ha valóban munkára akarnánk fogni a monotron-t, mint szekvenciákkal vezérelhető hangszert, azért a csavarhúzóval való paraméterek ki-be kapcsolgatásánál némileg könnyebben használható megoldásra lenne szükségünk. A japán SynthesizerDIY sajnos egyenlőre csak a szekvenszer elkészítéséhez szükséges sematikus diagramokat tette közzé weboldalán, melyekhez tartozik ugyan némi magyarázó leírás, ám ezekből a fennálló nyelvi nehézségek miatt (hacsak nem vagyunk jártasak a japán nyelv területén, és nem rendelkezünk telepített japán karakterkészlettel gépünkön) érdemi információhoz aligha juthatunk..

Éppen ezért is mozgatta meg a fantáziánkat a monotron külső vezérelhetőségének lehetősége, és további keresgéléseink során egy olyan site-ra bukkantunk, mely nevéből is sejthető módon kifejezetten a KORG monotron külső eszközzel való vezérelhetőségének lehetőségével foglalkozik, sőt, mi több, a site üzemeltetője vállalja monotron-unk átalakítását, és kibővítését egy olyan átalakító eszközzel, mely képes egy analóg szekvenszerből érkező CV/Gate jelet fogadni, és azt továbbítani a kisebb "műtéti átalakításon átesett" monotron felé.

Az átalakító egy külön dobozba kerül beépítésre, mely 5V-os Gate jelet, valamint a VCO pitch, illetve a VCF filter vezérlésére alkalmas CV-jelet képes fogadni az erre kijelölt bemenetein. Ezeken kívül találunk egy, a filter állítására alkalmas kapcsolót, valamint egy trimmer potmétert, mely a Pitch CV beállítására hivatott. Mind az átalakítókat és bemeneteket, valamint kapcsolókat tartalmazó eszköz, mind pedig az átalakításon átesett monotron 4 pólusú mini-DIN csatlakozóval van ellátva, az összeköttetés szabványos S-Video kábellel történik.

Megjegyzendő továbbá az is, hogy a szóban forgó átalakítás használatával a monotron kialakításának jellege miatt körülbelül két-három oktávnyi tartományon belül lesz csak képes tartani a helyes hangmagasságot, azt ezt meghaladó tartományokban már várhatóan nem fog teljesen tiszta hangokat fog produkálni - ez a két-három tartomány természetesen remekül kihasználható, ha elektronikus tánczenében gondolkodunk.

 

 

A www.monotronmods.com által kínált megoldással lehetőségünk nyílik tehát a monotron analóg szekvenszerrel való vezérlésére, CV és Gate jelek segítségével. Hamar felmerül azonban a kérdés: mi van akkor, ha nem tartozunk azon szerencsések közé, akik már (vagy inkább még?) rendelkeznek valós analóg szekvenszerrel?

Erre az esetre is van megoldás, ugyanis ha a www.monotronmods.com által kínált átalakító előtt alkalmazunk egy megfelelő MIDI/CV konvertert, akkor ugyan kissé körülményes módon, de minden további akadály nélkül megszólaltathatjuk a monotron-t MIDI-n keresztül is, egy MIDI-szekvenszer, vagy tetszőleges DAW szoftver segítségével. Ennek feltétele azonban az, hogy a MIDI/CV átalakító képes legyen ún. V/Hz (másnéven linear VCO) típusú CV-jel generálására, mely azonos a KORG által alkamazott jeltípussal. Mivel a felhasználók többsége számára vélhetően a MIDI-alapú rendszer használata a jellemző, ezért a legideálisabbnak egy közvetlen átalakítási megoldás bizonyulna, de egyszerűbb megoldás híján ez is egy járható út.

A fenti sorok vélhetően sokatokat felcsigáztak, majd az egyre bonyadalmasabb leírás végére érve talán kissé visszavettek a kezdeti lelkesedésből. Ez érthető is, ugyanis egyenlőre sokunk hiába látna szívesen egy egyértelmű, könnyen használható és beszerezhető megoldást erre a célra, azonban a jelenlegi helyzet főként az elektronikában jártassággal rendelkezők számára kedvez elsősorban - az elsőként bemutatott NSQ-10 szekvenszer egyrészt csak kellő szaktudással és az elektronikai alkatrészek beszerzésével valósítható meg, másrészt pedig szinkronozási lehetőség híján még nem oldja meg az összes problémánkat.

A www.monotronmods.com-ról megrendelhető megoldáshoz pedig először el kell küldenünk monotron-unkat az átalakítást végző illetőhöz, melynek postaköltsége nem foglaltatik benne a 60 eurós árban. Az árért cserébe a monotronmods.com elvégzi a szükséges átalakításokat eszközünkben, és a módosított szintetizátorral együtt eljuttatja hozzánk a CV-Gate aljzatokat tartalmazó box-ot, valamint a hozzá járó kábelt is.

Az átalakítás összegének kétszereséért, azaz 120 euróért a monotron-nal még nem rendelkező vásárlók akár egyben meg is rendelhetnek egy átalakított, analóg szekvenszerrel való együttműködésre alkalmas példányt is, melyet igény esetén először beszereznek, elvégzik a megfelelő átalakításokat, és használatra készen küldik el a megrendelőnek. Minden megrendelés egyéni igénylés alapján történik, így számolni kell egy hetes szerviz idővel, míg postára adják az átalakított eszközt.

A bemutató videókat elnézve az átalakítás megéri a fáradtságot és a ráfordított extra pénzösszeget, így ugyanis egy ördögi képességekkel megáldott, teljes értékű analóg mini-szintivé alakíthatjuk a monotron-t, némi további ráfordítással (MIDI-CV konverter) pedig MIDI-jelek fogadására is alkalmas eszközként használhatjuk. E témát illetően a továbbiakban is nyitott szemekkel fogjuk figyelni a fel-felbukkanó ideákat, és ha egyszerűbb megoldás is kínálkozik erre a célra, arról természetesen blogjaink sorain keresztül továbbra is értesülhettek majd. Addig is, ha még nem tettétek volna meg, tekintsétek meg a mellékelt bemutató felvételeket, vagy látogassatok el a www.monotronmods.com oldalára további információkért!


Ha érdekesnek találod ezt a bejegyzést, oszd meg Facebook-ismerőseiddel!→Share

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr542696483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pávor Jál 2011.02.28. 09:06:17

Rude 66 jó zenéket csinál.

STBlog 2011.03.07. 14:50:59

@Pávor Jál: És a modding-jai sem utolsók, meg kell hagyni!
süti beállítások módosítása