Sziasztok!

A nanoSERIES kontrollerei megjelenésük óta a számítógép-centrikus zenélés alapvető eszközeivé váltak, kiváltképp a laptop DJ-k, illetve laptopot fellépések során alkalmazók köreiben - a KORG kontrollerei apró méretük, kiváló kezelhetőségük, impozáns megjelenésük és pénztárcabarát áruk miatt igen hamar meghódították a zeneírással és live act-ezéssel foglalkozók szívét.

 

 

A második generációs nanoSERIES2 három tagja megújult külsővel, továbbfejlesztett funkciókkal rendelkezik - mindhárom modell (nanoKEY2, nanoPAD2, nanoKONTROL2) kiválóan alkalmas DAW szoftverek paramétereinek vezérlésére, dallamok, illetve dobütemek feljátszására.

A kis méret révén gyakorlatilag bárhová magunkkal vihetjük a nanoSERIES2 kontrollereket. A megszokott módon, egy USB-csatlakozás létrehozásával máris adott a zenei szoftver feletti teljes kontroll. Használhatjuk a számunkra leginkább szükséges modellt, vagy épp mindhármat egyszerre, attól függően, hogy mennyire összetett rendszerrel dolgozunk.

A DAW szoftverek fejlettsége mára elérte azt a szintet, amikor egy számítógép és egy nanoSERIES2 kontroller segítségével már teljes dalokat készíthetünk, vagy épp komplett élő szetteket vezényelhetünk le. A nanoSERIES2 három modellje gyakorlatilag minden igényt lefed - a nanoKEY2 megújult kezelőfelületével könnyedén játszhatunk fel dallamokat; a nanoPAD2 kiválóan reagáló dobpadjai révén bárhol és bármikor rögzíthetjük dob ritmikai ötleteinket, de alkalmazhatjuk audió vagy MIDI sávok ki-be kapcsolására is - a felhasználás mikéntje a fantáziánkra van bízva; végezetül pedig a nanoKONTROL2-val bármikor adott a teljeskörű kontroll sávjaink felett (8 toló potméter, SOLO és MUTE gomb, melyek a scene-ek alkalmazásával számos módon konfigurálhatók).

A nanoSERIES2 tagjainak felületein található vezérlők viselkedését egyrészt DAW szoftverünkkel oszthatjuk ki (Auto-Mapping), de számos olyan eset is adott, amikor erre nincs lehetőségünk (például régebbi fejlesztésű VST-plugin-ek esetében, ahol fix CC értékekre reagálnak az egyes paraméterek). Ilyenkor jön jól a KORG Kontrol Editor, mellyel egy pillantás alatt kedvünkre konfigurálhatjuk nanoSERIES2 kontrollerünket tetszőleges CC értékekkel, így alkalmazkodhatunk a vezérelni kívánt szoftver által támasztott feltételekhez.

 

 

Újdonság, hogy már az Apple iPad platformra készült KORG App-ok újabb verzióit is vezérelhetjük a KORG nanoSERIES2 kontrollereivel, ugyanis az iMS-20 és iElectribe 1.5-ös verziói már az Apple Camera Connection Kit-en keresztül képesek MIDI jelet fogadni. Ily módon tovább bővült a kompakt rendszerek kedvelői számára elérhető megoldások tárháza.

A második generációs modellek kezelőfelületein több újítást is találunk: egyrészt adottak az oktáv váltó gombok (Octave Up/Down), melyekkel tágabb hangmagasság tartományban dolgozhatunk, másrészt pedig a nanoKEY2 is tartalmaz új vezérlő gombokat: a Pitch Bend-del hajlításokat hajthatunk végre, a Modulation gomb a játszott hangszín valamilyen paraméterét modulálhatja, míg a Sustain-nel kitartott leütéseket hajthatunk végre, így zongora és elektronikus zongora futamokat is feljátszhatunk az eszközzel.

A nanoSERIES2 fő előnyei (kis méret, alacsony ár, könnyű kezelhetőség) révén rendszerünk összetettségét tovább fokozhatjuk több nanoSERIES2 modell egyidejű alkalmazásával - igénytől függően igen sok sáv valósidejű kontrollja megvalósítható például több nanoKONTROL2 egyidejű használatával. Tekintsétek meg az alábbi felvételt, melyen számos érdekes példa látható a nanoSERIES2 tagjainak alkalmazására.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr383411266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása