Üdv minden kedves olvasónknak!

A tavalyi év egyik legtöbbet emlegetett KORG eszköze volt a monotribe, mely mindmáig igen sok felhasználót foglalkoztat a maga egyedülálló vintage analóg hangzásával. A KORG hordozható analóg groovebox/szintetizátora napjaink digitális térhódítását ellensúlyozandó került a piacra. Aki már unja a digitális hangképzési módszereket, annak ideális választás ez az eszköz - a valós analóg hangképzést feszültségvezérelt oszcillátor és filter (VCO, VCF) áramkörök biztosítják. A szintetizátor szekció mellett (melyet számos paraméterrel vezérelhetünk) négy részes dobgép is beépítésre került az eszközbe, mely a nyolcvanas évek klasszikus dobgépeinek feeling-jét hivatott visszaadni.

 

 

Szó, mi szó, a monotribe igazi telitalálat azok számára, akik a 80-as, 90-es évek elektronikus zenéin nőttek fel, és gyengéd viszony köti őket ezen időszakokra jellemző hangzásokhoz. A monotribe használatáról már több cikket is olvashattatok blogjaink hasábjain - az eszközt a Sync In bemenet segítségével könnyedén szinkronizálhatjuk meglévő rendszerünkbe. Ehhez mindössze egy önálló mono audió kimenetre van szükségünk, melyre egy impulzusszerű hangot kell tizenhatodonként vagy nyolcadonként kiküldeni. Az így kapott szinkronjelhez kiválóan igazodik a monotribe.

Felmerül azonban a kérdés - igaz, hogy a monotribe vintage eszköz módjára üzemel, és ennek megfelelően kell használni, de mégiscsak 2012-t írunk, így talán az audió trigger-nél létezik korszerűbb megoldás is a szinkronizálásra. A MIDI szinkronjel, mint jól bevált szabvány sokunk életének mindennapi részévé vált az elmúlt évtizedekben. A brazil Amazing Machines jóvoltából (illetőleg a KORG mérnökeinek előremutató munkájából) adódóan mindenféle házi modding nélkül lehetőség nyílik a monotribe MIDI-vel való vezérelhetőségére.

Erre a monotribe lelkét képező mikrokontroller alkalmassága ad lehetőséget. A KORG mérnökei ugyan nem látták el az eszközt önálló MIDI bemenettel, de a megfelelő mikrokontroller kiválasztásakor meghagyták a lehetőséget a vállalkozó kedvű hobbielektronikás mágusok számára - a szóban forgó mikrokontroller tehát képes fogadni MIDI jelet, és ehhez megfelelő bemeneti lábkivezetéseket is találunk az eszközben.

Az Amazing Machines egy olyan megoldással rukkolt elő, mely mindenféle forrasztás nélkül lehetővé teszi a MIDI-vezérlést: az alábbi videón megtekinthetitek a MIDITRIBE beszerelésének menetét, mely gyakorlatilag az előlap és a fő nyomtatott áramköri lap lecsavarozásán, és a MIDITRIBE kábelének soros portra való csatlakoztatásán kívül semmilyen bonyolult mechanizmust nem igényel.

További információ az Amazing Machines MIDITRIBE-ról IDE kattintva olvasható

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr103533947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása