Üdv minden KORG-kedvelőnek!

Sorozatunk harmadik részében egy a maga korában rendkívül innovatívnak számító KORG eszközről ejtünk pár sort. Íme az X-911, mely hivatalosan gitár szintetizátornak készült, de az elnevezés valójában egy bármilyen hangforrással triggerelhető, két szekcióból álló analóg csodamasinát takar.

x911_572.jpg

 

A korabeli gitár szintetizátoroktól eltérően az X-911 nem rendelkezik saját pickup-pal; normál 1/4"-os jack aljzatába köthetjük audió jelünket, legyen szó gitárról, vagy bármilyen vonali jelszintet produkáló hangszerről, mikrofonról. Az eszköz ilyen módon csatlakoztatott hangforrás hatására a saját hangképzőivel előállított hangot produkál, a bemeneti jel hangmagasságához igazodva.

Persze nem ez az egyetlen módja az eszköz megszólaltatásának. Az X-911 'a korabeli szintik nyelvét is beszéli', tehát gond nélkül fogad és küld CV és Gate jeleket az ezt a célt szolgáló be- és kimenetein. Ennek a tulajdonságának köszönhetően akár egy összetettebb rendszer részeként is üzemelhet.

A kezelőfelületet elnézve két különálló szekciót találunk, melyek Instrument és Synthe névre hallgatnak. A nevükből is adódóan sejthető, hogy a bal oldalt elhelyezkedő hangszínek valódi hangszerek megfelelői, míg a jobb oldalt található opciók eltérő hullámformákra utalnak. Instrument részről Electric Bass, Tuba, Trumpet, Dist. Guitar, Violin és Flute állnak rendelkezésre, míg a hullámforma választék négy eltérő tulajdonságokkal bíró négyszög-, illetve egy háromszögjelből áll. A megfelelő hangszíneket a kézreálló színes kapcsolókkal választhatjuk ki; külön érdekessége az eszköznek a DJ-crossfaderekre hasonlító Balance potméter is, mellyel beállíthatjuk, hogy egymáshoz képest milyen arányban szóljon a két szekció. A preszet instrument hangszíneket egy jól eltalált hullámformával vegyítve igen érdekes megoldásokat kaphatunk az X-911 kimenetén.

Több paraméter is (Portamento, Interval, Hold, stb..) vezérelhető footswitch pedállal, így érdekesebbé tehető az eszköz hangzása. Sokan nem is ismerik ezt a remek kis masinát, illetve sok esetben a gitár szinti jelző megtévesztőleg hathat a szkeptikusokra, pedig érdemes kipróbálni, már ha van valaki a környezetetekben, aki rendelkezik egy példánnyal! Az X-911 VCF filter szekcióval is el van látva, így a kimeneti jel a KORG-tól megszokott markáns stílusban szűrhető. A velocity- és nyomásérzékenység három fokozatban állítható, így erőteljesebb, és visszafogottabb hangzások is előállíthatók az eszközzel.

Végezetül pedig íme egy  kis ritkaság Xnonsuchx jóvoltából, aki volt olyan kedves, és megosztotta a nagyvilággal a hivatalos X-911 (1979-es) audió demó kazetta tartalmát!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr904694214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vectorizer 2012.08.14. 00:08:59

jó kis cikksorozat! nem tudjátok, hol tudnék egy x-911et szerezni? előre is köszi!

STBlog 2012.08.14. 10:44:17

Szia Vectorizer!
Köszönjük, hamarosan újabb KORG retró cikkel jelentkezünk. A X-911 meglehetősen ritka hazánkban, utoljára talán az index.hu MIDI fórumán bukkant fel egy példány, de azóta nemigen találkoztunk olyannal, melyet eladásra kínáltak volna. Próbálj meg egy hirdetést feladni a nagyobb használt hangszeres fórumokon (pl. menemszol.hu, ZenészApró, KORG.hu fórum, djborze.hu) Üdv, KORG ZóNA
süti beállítások módosítása