Sziasztok!

Érthető módon nagyfokú érdeklődés övezte a monotribe-ot megjelenését követően. Először Japánban, majd egyre több egyéb területen indult meg a második generációs KORG hordozható analóg zsebszintetizátor/groovebox-ának árusítása, így hát a nemrég lezajlott Summer NAMM 2011-en ismét reflektorfénybe került a monotribe - talán nem oly meglepő, hogy ismét Rich Formidoni-ra jutott az eszköz bemutatásának szerepe a KORG standnál.

 

 

Sok felvétel látott az utóbbi időben napvilágot, melyen a monotribe egyes funkcióit és tudását láthattuk és hallhattuk - ezúttal egy villámgyorsan összerakott, klasszikus acid hangzású beat feljátszását követhetjük nyomon, emellett pedig az eszköz fő funkciói is bemutatásra kerülnek. A videó érdekessége főként a demóütem-csiholás sebességében rejlik - Rich Formidoni kevesebb, mint két perc alatt programozza a monotribe-ba a korai kilencvenes éveket idéző patternt.

A beépített dobhangok kifejezetten a vintage elektronikus hangzás szerelmeseinek kedveznek - a klasszikus techno, house, industrial területen tevékenykedők számára igazi csemegéül szolgálnak a monotribe dobjai. A szintetizátor valós analóg hangképzése és erőteljes karaktere révén azonban gyakorlatilag bármilyen stílusban kiválóan alkalmazható.

A monotribe által nyújtott három különböző hullámforma, a fejlett LFO és filter, a valósidőben történő szintetizátor leütés rögzítés lehetősége, valamint kis mérete és 'egyszerű, de nagyszerű' elven alapuló kialakítása igazán intuitív eszközzé teszik, melyet önmagában, többedmagával, vagy épp iPad-del, számítógéppel szinkronizálva is használhatjuk.

 

 

A számítógéppel való szinkronizálás, habár MIDI, vagy USB-aljzat nem található a monotribe-on, megvalósítható a Sync Out kimeneten kibocsájtott órajel egy pulzusának rögzítésével, majd annak ütemenkénti visszajátszásával és kivezetésével a monotribe Sync In bemenetére. A pulzus lejátszása például egy DAW-ban található soft sampler segítségével történhet. Értelemszerűen minden ütem elejére kell elhelyezni egy-egy, a mintázott pulzushoz tartozó leütést, majd a soft sampler kimenetét egy önálló mono hangkártya kimenetre kell route-olni, ezt követően egy 6,3mm-es jack kábellel a Sync In bemenetre bekötve máris indulhat az összehangolt működés.

Az eszköz részletesebb működésének megismeréséhez érdemes megtekinteni a lentebb beágyazott második felvételt is, melyen James Sajeva ismerteti részletesebben a monotribe-ban rejlő lehetőségeket.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr673135962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

psymon 2011.08.09. 10:35:04

Imádom a monotronomat és van egy olyan érzésem, hogy ezt még jobban fogom! :)
Csak az a kérdés, hogy mikortól lehet kapni itthon...

STBlog 2011.08.14. 18:32:36

@psymon: Szia, sajnos még pontos információkkal nem tudunk szolgálni a monotribe hazai megjelenésével kapcsolatban, de várhatóan kora ősszel megérkeznek az első darabok. A korg.hu weboldal hírei között, illetve itt, blogunk hasábjain is közölni fogjuk a megjelenéssel kapcsolatos konkrétumokat.

Üdvözlettel, KORG ZóNA

psymon 2011.08.16. 19:09:33

@STBlog: Köszi az infót! Résen leszek és figyelem a híreket! :)
süti beállítások módosítása