Üdv mindenkinek!

A frankfurti MESSE kiállítás KORG standjánál egy érdekes kis eszközre lehettek figyelmesek az érdeklődők: a monotron a KORG új, hordozható analóg szintetizátor koncepciója sokak számára üdítő meglepetésként hathatott, ugyanis ilyen jellegű termékkel nem mindennap találkozik az ember, ismervén napjaink digitális térhódítását. A tulajdonságok meglepő párosításából adódóan egy egyedi eszközzel van dolgunk. A napjainkra jellemző digitális hangkeltő eszközök sokasága között kakukktojás szerepben tetszeleg a monotron.

A kompakt monotron egy kézben is elfér, két alkaline AAA elemről üzemeltethető. Beépített hangszóróval és fejlhallgató aljzattal rendelkezik. Kis mérete és hordozhatósága dacára azonban analóg áramköri kiépítésű az eszköz. Egy VCO, egy VCF, és egy LFO gondoskodik az analóg hangszintézisről.


A monotron VCF-ét, azaz a feszültség-vezérelt filter-ét a legendás analóg KORG szinti-óriástól, az MS-20-tól örökölte. Az MS-20 híres volt különösen vastag és agresszív szűrőjéről, így a monotron is kitűnő filterezési képességekkel bír. Az eszköz saját hangján kívül lehetőség van külső hangforrás patch-elésére, tehát a VCF-en átvezethetünk tetszőleges hangot is a monotron analóg hangján kívül is.

Az eszköz LFO-ja kontrollálhatja mind a filter vágási frekvenciáját (cutoff), mind pedig a VCO pitch-ét (hangmagasság), így változatos LFO-hatások hozhatók létre.

A monotron-t a KORG KAOSS termékektől örökölt, érintés-alapú ún. Ribbon controller-eivel szólaltathatjuk meg.

Az új monotron hasznos megoldás lehet mindazok számára, akik analóg hangzásra vágynak mind hangkeltés, mind filterezés terén. Kompakt jellege miatt kiváló megoldás lehet kisebb számítógép-alapú stúdiók hangarzenáljának bővítésére, ugyanakkor nagyobb stúdiókban is megállja a helyét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korg.blog.hu/api/trackback/id/tr401882929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása